Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Bosna i Hercegovina Srbija Vijesti

VUČIĆ PONOVO U SARAJEVU

Share

Kako su najavili srpski mediji jučer, Aleksandar Vučić će danas dostaviti 5.000 vakcina “Federaciji BiH”.

Bosna i Hercegovina je nakon 1995., nakon što je skoro potpuno porušena i popljačkana, primila brojne donacije. Riječ je o bezbroj puta većim sumama, nego što je to ova, donacija od 5.000 vakcina od Srbije, inače upravo odgovorne za spomenuta rušenja i pljačke.

No iako je bilo donacija kod kojih je precizirana jedna grupa, jedan narod ili vrlo često jedna vjeroiposvjest, u smislu da su neke donacije bile usmjerene isključivo na obnovu određenih vjerskih objekata, nikada nijedan donator nije ovako formulisao da naglasi kojem entitetu ide donacija, praveći time zapravo separaciju između entiteta.

Očigledna namjera ovih 5.000 doniranih vakcina, uz svu raniju konotaciju pogotovo uz ovakvu formulaciju, ispoljavanje velikosrpkog hegemenozima i pretenzija na Bosnu i Hercegovinu.

Podsjećamo, Srbija je 2007. godine pravosnažno osuđena da je kriva za nespriječavanje genocida i to je upravo prije nepunu sedmicu, 26. marta bila godišnjica donošenja te presude.

Inače, Srbija prednjači po broju vakcinisanih jer je uspjela pribaviti veliki broj vakcina. Taj fenomen je nedavno objasnio na twitteru mađarski premijer Viktor Orban, za kojeg mnogi tvrde da je evropski pokrovitelj Aleksandra Vučića, kada je maltene kazao da je Srbija svojevrsni pokusni kunić…