Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Novi Pazar Sandžak Vijesti

VLAST I DALJE ODBIJA ODGOVORNOST

Share
Nakon sedam mjeseci od tih događaja, odbornici SDA Sandžaka su ih 30. oktobra prvi put javno spomenuli, i to samo ukratko. Riječ je o vremenu kada je zvanični stav srpske države da je riječ o “nasjmešnijem virusu”, a predsjednik je na mitinzima preporučivao da se pije što više rakije, jer “rakija čuva od korone”.
 
Odbornici SDA Sandžaka su prije mjesec dana na Skupštini glavnog grada govorili između ostalog i o aktivnostima SDA Novi Pazar na početku pandemije, sa kojima nisu htjeli medijsku pažnju i promociju, već suočavanje sa novonastalom situacijom.
Naime, na Glavnom odboru SDA Sandžaka, 07. marta 2020. godine, razmatrano je između ostalog i pitanje pandemije, koju je Svjetska zdravstena organizacija upravo proglasila. Na osnovu usvojenih zaključaka sa Glavnog odbora je zatražen sastanak kod gradonačelnika Novog Pazara.
Od gradonačelnika je između ostalog traženo da implementira Odluku Skupštine grada iz aprila prethodne 2019. o uspostavi Civilne zaštite.
Odluka (čiji su inače autori stručni timovi SDA Novi Pazar) je dakle već bila usvojena, ali nije implentirana. Proglašenje pandemije od strane Svetske zdravstvene organizacije, bio je trenutak da se ona, makar tada, hitno implementira.
 
SDA je također predložila gradonačelniku i druge mjere, te ponudila sve svoje stručne resurse na raspolaganje. Odgovor je bio da ništa nije potrebno, jer grad ima “Call centar”.
 

Nakon toga je prvo uslijedio teror sa vanrednim stanjem.

Građani Sandžaka (kao i Srbije) su zatvoreni u kućama, a na ulicama je bila srpska vojska. Kasnije saznajemo od članova gradske uprave, da su u gradu bili i pripadnici kineske i ruske vojske, stručnjaci za biološko i hemijsko oružje.
Zatim dolazi i do ukidanja vanrednog stanja, raspisivanja izbora, uprkos tome što je SDA tražila odlaganje.
Na koncu i treća etapa, Novi Pazar krajem juna i u julu mjesecu dobija epitet “evropskog Wuhana.
 
Sada smo u četvrtoj etapi kada ništa zvanično ne znamo o tome šta se zapravo zbivalo i još gore, ne znamo šta nas čeka.
 
Gradonačelnik Novog Pazara je u međuvremenu reizabran, a i dalje ima Call centar.
Tagovi

Može vam se svideti

Sledeći