Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Kosovo Region Srbija

Vjosa Osmani: Pregovori sa Srbijom isključivo oko međusobnog priznanja

Share

Vršiteljka dužnosti predsjednika Republike Kosovo Vjosa Osmani je napomenula da se u dijalogu sa Srbijom neće razgovarati o teritorijalnom integritetu Kosova, napominjući da je potreban novi pristup ovom procesu a kako bi se postigao sporazum koji podrazumeva međusobno priznanje.

„Nećemo dozvoliti pregovore o granicama“, podvukla je Osmani.

Ona je rekla i da će nove kosovske institucije, po pitanju dijaloga, razgovarati sa opozicijom i civilnim društvom.

„Očekujemo sjajnu koordinaciju sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama. Uprkos tome što se Srbija nije izvinila za zločine, Kosovo je bilo dio dijaloga“, ukazala je Osmani i dodala da je vrijeme da se Srbija izvini za ratne zločine na Kosovu i da je od suštinske važnosti postizanje pravde.

„Bez pravde, nema mira u našem regionu”, rekla je ona i ponovila da jedino sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije može doprinijeti trajnom miru.

Govoreći o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, koja je 2103. godina dogovorena sporazumom u Briselu, Osmani je rekla da će se poštovati odluka Ustavnog suda, a u kojoj postoje suštinske primjedbe na taj sporazum.

Ustavni sud Kosova je 2015. godine utvrdio da pojedine tačke o formiranju Zajednice nisu u skladu sa kosovskim zakonima.

Slobodna Evropa

Tagovi

Može vam se svideti