UMJESTO ULAGANJA U ZDRAV ZRAK, SRBIJA ULAŽE U NAORUŽANJE

UMJESTO ULAGANJA U ZDRAV ZRAK, SRBIJA ULAŽE U NAORUŽANJE

“Prilikom rasprave o rebalansu budžeta za 2019. tražili smo da se uvaže sugestije Fiskalnog saveta da se za životnu sredinu u budžetu izdvoji godišnje oko 500 miliona evra. Umjesto toga, vlada je rebalansom budžeta propisala ulaganja u vojnu i policijsku opremu u sličnom iznosu od 474 miliona evra. Očigledno vlada ima druge nacionalne prioritete. Ne mogu se podgrijevati regionalni konflikti i imati čist vazduh”, navela je Stranka moderne Srbije u svom saopštenju za javnost.

Podsjetili su da su još u septembru prošle godine upozorili Vladu Srbije i nadležno ministarstvo na alarmantno stanje u pogledu kvalitete zraka i ocjenili da je sadašnja situacija posljedica decenija nebrige svih nivoa vlasti.

Naveli su podatke Ujedinjenih nacija, prema kojima, usljed zagađenja zraka, životni vijek u Srbiji traje kraće 1,3 godine, a svaka peta prijevremena smrt je posljedica zagađenja zraka.

 

IZJAVA GENERALNOG SEKRETARA ZA TANJUG

IZJAVA GENERALNOG SEKRETARA ZA TANJUG

Izjava generalnog sekretara Stranke Ahmedina Škrijelja za Novinsku agenciju “Tanjug”; SDA.RS

Koalicija romskih partija poslaničkim grupama i predsednici Skupštine Srbije podnela je inicijativu da se prepolovi broj potpisa birača koji podržavaju izborne liste nacionalnih manjina na izborima. Kakav je komentar SDA Sandžaka na tu inicijativu? (Sada je 10 hijada, a Romi predlažu da bude 5 hiljada potpisa dovoljno)

– SDA Sandžaka ostaje pri svom prijedlogu da se za manjinske političke stranke broj potpisa smanji na 1.000, jer je to broj potpisa potreban za osnivanje manjinske političke stranke i on ne može biti ni manji ni veći, uostalom taj princip je primjenjen kada je u pitanju osnivanje srpskih političkih stranaka i njihovo učešće na izborima.

Kada o tome govorimo ne smijemo izgubiti iz vida još jednu važnu stvar koja je povezana sa ovim pitanjem, a to je ko ima pravo da vrši ovjeru potpisa.

Postojeće zakonsko rješenje je loše jer obzebjeđuje monopol javnim bilježnicima da oni isključivo mogu vršiti ovjeru potpisa.

SDA Sandžaka je na svim sastancima na kojima je bila zastupljena, a ticali su se izbora tražili da se oduzme monopol javnim bilježnicima i da ovjeru potpisa pored njih mogu vršiti sudovi i opštinske uprave.

Takođe smo tražili da se ukine obaveza plaćanja ovjere potpisa u postupku podnošenja izborne liste. Važno je istaći da se i pitanje izbornog jemstva mora različito urediti kada su u pitanju manjinske i srpske stranke.

 

*Predsednik Srbije juče je izjavio da, kada je reč o cenzusu za ulazak u Skupštinu, treba voditi računa da se ne pogorša status manjinskih grupa, odnosno da se njime ne poveća prirodni prag. Kakav je komentar SDA Sandžaka?

-Kada govorimo o zastupljenosti manjinskih naroda u Parlamentu mi smo tražili da Srbija bude sastavljena od više izbornih jedinica a da Sandžak bude jedna izborna jedinica iz koje bi se biralo najmanje 20 narodnih poslanika je najpravičniji mehanizam koji će da osigura adekvatnu nacionalnu i regionalnu zastupljenost u Parlamentu i to je naš osnovni uslov da bi SDA Sandžaka izašla na izbore u Republici Srbiji.

Vučić o Specijalnom statusu – Napao Džaferovića i Ugljanina

Vučić o Specijalnom statusu – Napao Džaferovića i Ugljanina

Gostujući večeras u emisiji HitTvit na Tv Pinku, srpski predsjednik Aleksandar Vučić je govorio o Sandžaku, a dotakao se i ljetošnjeg dolaska predsjednika Šefika Džaferovića u Novi Pazar.

On je za Dan bošnjačke nacionalne zastave, koji je u skladu sa državnim zakonima ustanovljeni praznik, kazao: “neki skup Sulejmana Ugljanina”. Također, Vučić je ovog puta i ispričao kako je navodno obećao Džaferoviću “da ćemo sve obezbediti”, premda izvori bliski Džaferović negiraju da su se uopšte i čuli. Džaferović je inače u Sandžak došao iz Albanije, gdje je bio u posjeti.

“Tu je Ugljanin zatražio specijalan status za Sandžak i nazvao me fašistom”, histerično je zaključio Aleksandar Vučić.

Istine radi, Aleksandra Vučića apsolutno niko nije spomenuo prilikom Džaferovićeve posjete koja je trajalattri dana niti prilikom bilo koje manifestacije koje su tada upriličene, a tako nije spomenut ni njegov fašizam.

Edin Hadžović na N1

Edin Hadžović na N1

Edin Hadžović za N1

Gepostet von Pravda za Fahrudina Mavrića i Fahrudina Skarepa am Sonntag, 12. Januar 2020

Izvor: N1

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Pazaru još uvek nije okončalo istragu o incidentu koji se desio u septembru u kojem je Edin Hadžović zadobio povrede nakon intervencije policije u jednom ugostiteljskom objektu. Kako saznajemo, od ishoda istrage zavisiće i mere koje će preduzeti Policijska uprava Novog Pazara prema policajcu kojeg je Hadžović okrivio da ga je pretukao.

Hadžović je ispričao da je pretučen 10. septembra ove godine kada je, kako je naveo, pokušao da zaštiti maloletnike, koji su proslavljali rođendan u jednom ugostiteljskom objektu, od maltretiranja policije.

“Policajci su nenormalno grubo i nasilnički prišli toj deci. Saterali su ih u ćošak. Počeli su sa maltretiranjem, a ja sam samo rekao da malo kulturnije i normalnije postupaju prema njima. Onda su se okrenuli i došli do mene. I završilo se kako se završilo. Dobio sam dva udarca u predelu glave”, kaže Hadžović.

Dodaje da su policajci dok je trajao pregled u bolnici, zbijali šale na njegov račun govoreći mu da se “okliznuo na koru od banane”. Kaže da je ceo dan proveo u pritvoru sa polomljenim nosem, i da mu je povreda sanirana tek kada ga je sudija pustio da se brani sa slobode.

“Zbijali su šale sa mnom. Rekli su da sam okliznuo na koru od banane u lokalu. Da nisam dobio udarce od policajca, nego da sam se okliznuo na bananu”, priča Hadžović.

Novopazarska policija ranije je saopštila da je Hadžović uhapšen jer je ometao policajce u vršenju dužnosti. Prema nezvaničnim saznanjima, Unutrašnja kontrola policije završila je posao provere postupanja policijaca tokom intervencije i izveštaj dostavila tužilaštvu koje će ga koristiti prilikom odlučivanja o ishodu istrage.

“Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole MUP-a su od policijskih službenika koji su tada postupali i od svedoka događaja uzeli službene beleške i prosledili ih nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje. Ukoliko se utvrdi da u postupanju policijskog službenika ima elemenata nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, Policijska uprava u Novom Pazaru protiv njega će preduzeti adekvatne mere u skladu sa zakonom“ – navodi se u odgovoru MUP-a.

Zbog ovog slučaja održana je i protestna šetnja zbog, kako su tada govorili organizatori, nasilja policije nad Hadžovićem i drugih žitelja Novog Pazara.

DESET PUTA VEĆI BUDŽET ZA SRBE VAN SRBIJE

DESET PUTA VEĆI BUDŽET ZA SRBE VAN SRBIJE

Obraćajući se na današnjoj press konferenciji 04.01.2019. povodom zabrane ulaska u Crnu Goru, Aleksandar Vučić je u svojem poznatom maniru u većem djelu koristio izraze poput “lažovi bedni”, “lažovčine” i slične ovima.

Osim već viđenog trodecenijskog radikalskog manira i očite na mjere dokazivanja navodne globalne zavjere protiv Srba, ovog puta i jedna “novina”. Vučić je naime zaprijetio svima u regionu da će Srbija povećati budžetske troškove za srpske institucije van Srbije.

U tom, donekle histeričnom trenutku, srpski predsjednik je bio decidan da će povećati “deset puta u budžetu” Republike Srbije ove planirane izdatke.

 

Crkva prenosi nemire iz Crne Gore? Okupljanja u Novom Pazaru.

Crkva prenosi nemire iz Crne Gore? Okupljanja u Novom Pazaru.

Večeras su građani pojedinih novopazarskih naselja bili uznemireni iznenadnim okupljanjima.

Kako sazanjemo, riječ je o protestima u organizaciji Srpske crkve, a u znak podrške protestima koji već nekoliko dana traju u Crnoj Gori.

Okupljanja je bilo kod Petrove crkve i kod gradske crkve u čaršiji i u nekim djelovima u centru grada, a demonstranti su nosili transparente sa natpisima koji Novi Pazar imenuju kao grad Nemanjića i slično. Pojedini učesnici su nosili transparente i uniforme srpskih fašističkih organizacija.

Zabrinjavajuće je da se baš u Novom Pazaru prave demonstracije zbog događanja u susjednoj zemlji i to u trenutku kada tamo dolazi i do incidenata, kako je javljeno da se večeras desilo u Bijelom Polju.

Maskirana lica sa srpskim fašističkim simbolima. Grb paramilitarne “Srbske časti” u Novopazarskoj gradskoj crkvi.
ZLATKO JELISAVAC: Klerofašizam naš nasušni

ZLATKO JELISAVAC: Klerofašizam naš nasušni

Poslednji događaji u Crnoj Gori, vezani za Zakon o slobodi veroispovesti, koji su doveli do tačke ključanja dve nepomirljive strane u „večitom“ političkom sukobu, prelili su se, ako nisu izvorno odatle i potekli, naravno i u Srbiju. Sinhronizovanom akcijom SPC, crnogorskom & srpskom opozicijom (Boško Obradović – Dveri & Vuk Jeremić – Narodna stranka & SZS) pokušan je novi državni udar u nama susednoj i bratskoj državi koju nikako da priznamo kao takvu već je stalno svojatamo i želimo uticati na njenu sudbinu. Ovaj navedeni slaveno-serBski skup, verovatno podržan i od strane neke inostrane tajne službe (ruske), pokušao je združenom akcijom da napravi haos u Crnoj Gori i tako izazove šire nemire, te na taj način dovede i do nasilne smene vlasti. Da ne bismo stalno nabrajali i ponavljali aktere ovog unapred pripremljenog komplota, nazvaćemo ih prosto – klerofašisti.

Vlast u Srbiji se i nije preterano uzbudila zbog ovog „očiglednog napada na SPC i srpski narod“ već je mandarinski mudro ostavila opoziciji da skuplja političke poene na crnogorskoj muci koja se, opet, zdušno prihvatila zadatka da izigrava nacional-narodsku žrtvu za očuvanje vere i crkve. AV je razgovarao sa Milom Đukanovićem neposredno pre ovih nemilih nemira, a Dačić je, u svom maniru ali i ukazujući na suštinu problema, izjavio da se srpskom narodu ne smeju otimati njihove svetinje ili, u slobodnom prevodu, ne sme se SPC oduzimati imovina – što je najviše i zabolelo crkvene veledostojnike, tipa Amfilohija Radovića, u novom Zakonu o slobodi veroispovesti. Upravo zbog ovog nedostatka pravog odgovora vlasti, Boško Obradović je napravio šou program u srpskoj Skupštini, ali ni izbliza tako dramatičan kao onaj koji su priredili opozicionari u crnogorskoj opštini – tamo su članovi tzv. Demokratskog fronta pozivali narod na pobunu i pri tome lomili i kršili po Skupštini.

Boško se malo sukobio sa Martinovićem, a umešao se i Vulin, pa je, poznavajući ove aktere, svima jasno koliko je ozbiljan i dramatičan to sukob bio, barem sa ove naše strane. U Crnoj Gori je sukob itekako bio ozbiljan, jer se preneo i na ulicu, ali bez nekih, na sreću, većih posledica. Naravno, i kod nas je bilo „spontanog narodnog okupljanja“ koji je predvođen od strane Studentskog kluba Pravnog fakulteta u Beogradu, pa je bilo i demonstriranja ispred crnogorske ambasade. Demonstranti su tražili da se oslobode uhapšeni članovi DF-a, zatraženo je da se crnogorski ambasador proglasi personom non grata, zatim „da crnogorske diplomate budu izbačene iz ambasada u Srbiji širom sveta kao i da vlada Srbije zatraži od Saveta bezbednosti UN i Saveta Evrope da raspravljaju o položaju Srba i SPC u Crnoj Gori“. Bilo je toga još, ali mislim da je ovo već dovoljno da ocenimo koliko je ova grupacija demonstranata bila ozbiljna u svojim namerama. Vuk Jeremić je napravio zanimljivu paralelu između vlasti Slobodana Miloševića – njihovog ćutanja kada je 1995. pala srpska Krajina i nove AV-ove vlasti koja ćuti nad tragedijom srpskog naroda&crkve u Crnoj Gori. Eto, tako je protekla ova združena akcija srBskih patriota, patetično i tragikomično, i nadamo se da ovo njihovo “kurobecanje” neće dovesti do krvoprolića i novih balkanskih ratova koji su našim klerofašistima uvek u srcu.

Sve ovo dosta podseća na film “Čudo neviđeno” i legendarnog oca Makarija Čudotvorca… Makarijev susret sa lepom „Amerikankom“ koju popa silno želi, označen je njegovom ponudom da Amerikanku može napraviti sveticom, ali i sotonom i vešticom – među narodom. Takav je odnos SPC prema vlasti još tamo od ranih devedestih godina prošlog veka, kako u Srbiji tako i u Crnoj Gori, sa tom razlikom što joj je vlast u Crnoj Gori konačno odlučila pokazati zube i oduzeti SPC sav ucenjivački kapital koji je crkva obilato koristila kada bi joj palo na pamet da disciplinuje vlast. Nije ovde u pitanju to što „Milo Đukanović & njegovi“ ne vole srBski narod ili što se crnogorska pravoslavna crkva pokušava izboriti za premoć ili što „izdajnici“ žele podeliti „dva oka u glavi“ – ovde se pre svega radi o moći i uticaju kojeg se SPC ne želi odreći. E sad, što su svoje interese u Crnoj Gori pronašle i tajne službe, prvenstveno iz Srbije i Rusije, to je već deo koji politizira i dodatno komplikuje odnose SPC sa stranim državama & službama – svakako ne crkvenim. Današnjem „Makariju“, to jeste Amfilohiju Radoviću je, umesto njegovih pretnji i zavođenja, jasno je stavljeno do znanja da se crkveno mešetarenje, kako sa imovinom tako i vernicima, više neće tolerisati, kao i da SPC više ne može imati ekskluzivu u odnosu na druge crkve i religije. No, neće se SPC, zajedno sa svojim klerofašističkim falangama, lako pomiriti sa „novim zakonom“ koji joj ukida njene privilegije tako da možemo očekivati i nove nemire, kao i nastavak narodnog&političkog haosa, prvenstveno u Crnoj Gori, ali i u Srbiji & celom regionu.

Ubeđen sam da ovi “nemiri” u Crnoj Gori čekaju i nas, ukoliko želimo da živimo u civilno-sekularnom društvu gde je crkva odvojena od države i gde popovi ne mogu imati nikakvu političku moć ili pak i funkciju, već isključivo svoj uticaj moraju ograničiti na crkvu. No, kod nas političari, po pravilu, SPC-u se dodvoravaju i grade dobre odnose jer znaju koliko im popovi mogu pomrsiti njihov “spontan” odnos sa narodom. Kad-tad ćemo morati, u ime prosperiteta i demokratskih vrednosti, izdvojiti SPC iz vlasti, a bogami i poraditi na pitanju njene imovine. A da bi se tako nešto desilo, valja nam raditi na omasovljavanju građanske inicijative kako bi se “narod” iščupao iz zagrljaja crkve i klerofašista. Bez toga nema moderne države, a ni budućnosti za nas.

(Autonomija.info)

STO MILIONA EURA ZA REPUBLIKU SRPSKU DO 2025. IZ BUDŽETA SRBIJE // VIDEO

STO MILIONA EURA ZA REPUBLIKU SRPSKU DO 2025. IZ BUDŽETA SRBIJE // VIDEO

“Naša je obaveza da zbog nešto lakše situacije i mnogo većeg nivoa investicija koje imamo pomognemo RS različitim vidovima povezivanja sa maticom”, rekao je srpski rpedsjednik Vučić predstavljajući investicioni program “Srbija 2025”.

VUČIĆ JE SRPSKI PREDSJEDNIK I MI SE SLAŽEMO

Mi se ne ljutimo što Vučić kaže da je srpski predsjednik već zbog toga što od naših para pravi puteve u Drvaru, ali ne i put u Karajukićima…

Gepostet von Sandžak naša kuća am Montag, 4. November 2019

 

Naša bogatstva se pljačkaju a drugi se razvijaju na naš račun. Tome moramo stati u kraj. Uspostavom specijalnog statusa prekinućemo praksu pljačkanja sandžačke privrede i prirodnih resursa.#sandžaknašakuća #samoopredjeljenje #autonomija

Gepostet von Sandžak naša kuća am Mittwoch, 4. Dezember 2019

Vojvođanski front: Dosta nam Vučićevih laži

Vojvođanski front: Dosta nam Vučićevih laži

Predstavnici koalicije Vojvođanski front danas su simbolično označili početak radova na tunelu kroz Frušku goru i poručili da su na taj način željeli skrenuti pažnju javnosti na „naprednjačke laži“ i obećanja.

„Kad god neko iz vladajućih stranaka spomene tunel kroz Frušku goru, predstavnici Vojvođanskog fronta iskopaće barem 10 centimetara tunela. Do kraja idućeg mandata, koja god stranka bude na vlasti, a to ne bude Vojvođanski front, mi ćemo taj tunel napraviti“, poručio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na Iriškom vijencu na Fruškoj gori.

On je naveo da se iz Vojvodine „do sada uglavnom odnosilo“ i dodao da je prošle godine na teritoriji Srbije napravljeno 167 kilometara autoputeva, od čega je modernu saobraćajnicu dobilo samo jedno malo parče Srijema u dužini od 17 kilometara i to je sve što je investirano u Vojvodini.

„Prije puno godina je tadašnji ministar u republičkoj vladi Igor Mirović pregovarao sa pokrajinskim nadležnim organima oko tunela kroz Frušku goru. Tom istom Igoru Miroviću, kome ističe mandat kao predsedniku Pokrajinske vlade, predizborna obećanja su bila tunel kroz Frušku goru i Zakon o finansiranju Vojvodine. Ništa nije uradio tim povodom“, naveo je Čanak.

Dodao je da su današnjim performansom željeli ukazati na „besmisao naprednjačke vlasti i Mirovićeve laži i prevare“.

„Dok mi Vojvođani ne uzmemo motke u ruke, Vojvodina se izgraditi neće, pa tako ni ovaj dugo najavljivani Fruškogorski koridor i tunel kroz Frušku goru. Vojvođanski front će se potruditi da se Vojvodina gradi a da se ne ruši“, rekao je predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić.

(Autonomija.info)

Tutinski Ogranak SDA izbacio Džudževića iz Stranke

Tutinski Ogranak SDA izbacio Džudževića iz Stranke

Ogranak SDA Sandžaka za Tutin je na današnjoj sjednici donio odluku kojom se Esad Džudžo, isključuje iz članstva Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Esad Džudžo, je djelovao suprotno Statutu i Programu Stranke demokratske akcije Sandžaka, odlukama organa Stranke, kao i Kodeksu  ponašanja izabranih, imenovanih i postavljenih predstavnika Stranke na javnim funkcijama.

Iz tih razloga Ogranak SDA Sandžaka za Tutin, na danas održanoj sjednici izrekao mu je disciplinsku mjeru iz  člana 20. stav 5. – isključenje iz članstva.

sda.rs