VELIKI PRIJATELJ SANDŽAKA I BOŠNJAKA

VELIKI PRIJATELJ SANDŽAKA I BOŠNJAKA

Jedan od dokazanih prijatelja Sandžaka i svih njegovih građana, prema tome i većinskih Bošnjaka, svakako je profesor Ismet Azizi iz Republike Kosovo. Riječ je inače o predsjedniku Udruženja Kosovo za Sandžak koje djeluje i u toj susjednoj i prijateljskoj zemlji, a Udruženje ima i konslutatuvno-participativni status u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Njegovu privrženost Sandžaku svjedoče brojna prijateljstva sa Sandžaklijama iz svih mjesta koji su još od 1980-ih studirali u Prištini, zatim brojnim medresantima prištinske medrese, a na koncu, prof. Azizi je i sam u čvrstim rodbinskim vezama sa Novim Pazarom i Sandžakom.

Organizator je čitavog niza humanitarnih i edukativnih aktivnosti širom Sandžaka.

Među posljednjim aktivnostima, u aprilu i maju mjesecu je organizirao besplatnu ekskurziju za preko 40 sandžačkih studenata uz obilazak albanskog primorja i znamenitosti. Tada je upriličen i prijem za mlade Sandžaklije kod samog predsjednika Republike Albanije, gospodina Ilira Mete, što ukazuje koliko poštovanje uživaju Sandžak i Sandžaklije.

No u Sandžaku očito ima i onih koji bi radije da sandžačka mladost ide kod Vučića i Brnabića, pa je gospodin Azizi nerijetko meta najopskurnijih tabloida. 

Navodno, profesor Azizi asimilira Bošnjake u Sandžaku i pretvara ih u Albance? Naravno da se na takvo što ne treba ni osvrtati najprije zbog toga što ne postoji nikakav pokušaj asimilacije osim srpske i to praćen genocidnim metodama.

Djelovanje profesora Azizija na čuvanju bošnjačke tradicije je prepoznato i van Sandžaka. 

 

Među brojnim naučnim radovima valja spomenuti i posljednji, studiju o jednom od najvećih Novopazaraca svih vremena Aćif efendiji, koja je objavljena u Skoplju.

O tome je još ranije bilo riječi na našem portalu.