Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Politika Vijesti

Unaprediti saradnju Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo

Share

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovaraon je sa premijerom Republike Kosova Albinom Kurtijem.

Ekonomska saradnja Bosne i Hercegovine i Kosova nakon ukidanja taksi za proizvode iz BiH bila je tema telefonskog razgovora koji je upostavljenj na inicijativu premijera Kurtija, kako je saopšteno iz kabineta Džaferovića.

Predsjedavajući Džaferović je pozdravio ovu odluku kosovskih vlasti, ocijenivši je značajnom za privredu Bosne i Hercegovine.

Džaferović je naglasio da je, bez obzira što pitanje priznanja Republike Kosova nije riješeno, jer o tome u Bosni i Hercegovini ne postoji konsenzus, potrebno unaprijediti ekonomsku saradnju i pojednostaviti procedure za slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala.

Sagovornici su se saglasili da je neprihvatljivo da Bosna i Hercegovina i Kosovo u tom pogledu imaju najrigidniji odnos u regiji.

Predsjedavajući Džaferović je naglasio da podržava dijalog Srbije i Kosova pod okriljem EU i uz podršku SAD-a, s nadom da će to dovesti do konačnog rješenja.

Tagovi

Može vam se svideti