Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Politika Priboj Region Sandžak Srbija Vijesti

Ukidanje Programa za Priboj, glavno dostignuće velikosrpskog režima Aleksandra Vučića u Sandžaku i njegovih poslušnika među Bošnjacima

Share

Analizirajući stanje bezbjednosti u Sandžaku od dolaska režima Aleksandra Vučića na vlast, neupitno se može zaključiti da je sa stanovišta Bošnjaka ono zabrinjavajuće. Bošnjaci Sandžaka su izloženi diskriminatorskom odnosu državnih organa Republike Srbije u svim oblastima društvenog života a to nesumnjivo doprinosi stvaranju straha i nesigurnosti.

Brojne slučaje diskriminacije konstatovala je i Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti, kao nezavisno regulatorno tijelo.

Ista posljedica diskriminacione politike prema građanima Sandžaka dovodi i do toga da je socio-ekonomski položaj građana Sandžaka izrazito težak i neodrživ.

Zaposjedanje Aleksandra Vučića na pozicije apsolutne vlasti, bez ikakve koincidencije se poklapa sa ukidanjem Programa za povratak izbjeglih i raseljenih Bošnjaka iz opštine Priboj, u periodu 1991 – 1999. godine, kao i sa ukidanjem ranije donesene presude, kojom se Vojska Srbije proglašava krivom za granatiranje sela Kukurovići 28.02.1993. godine, a kada je ubijeno troje staraca, civila.

Program za povratak izbjeglih i raseljenih iz opštine Priboj je prvo zvanično priznanje nepravdi prema Bošnjacima u Sandžaku. Presuda je ukinuta 27. marta 2014. godine, a režim Vučića i SNS-a je par dana prije toga, 16. marta, prvi put na izborima osvojio apsolutnu većinu u srpskom parlamentu.

Vlada Republike Srbije usvojila je 29.03.2012. godine Program sa jasnom porukom ”da se više nikada neće ponoviti protjerivanje i iseljavanje njenih građana zbog pretnji, straha i objektivnih opasnosti po život kao što je bilo u slučaju sa građanima bošnjačke nacionalnosti iz opštine Priboj“.

Program je ukinut samim tim što je SDA Sandžaka nakon tih izbora napustila iz Vladu, jer je dr. Sulejman Ugljanin kao bošnjački ministar u Vladi Srbije osmislio, predložio Vladi i vodio taj Program.

Iako je Program bio rezultat višegodišnjeg zajedničkog zalaganja Fonda za humanitarno pravo, Udruženja za zaštitu prava protjeranih i raseljanih iz opštine Priboj i Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, s jedne strane, i grupe poslanika i ministra bez portfelja dr. Sulejmana Ugljanina, sa ciljem da se u roku od četiri godine popravi šteta i obeštete opljačkani građani iz Kukurovića, Sjeverina, i drugih pograničnih sela prema BiH, te da se stvore uslovi za održivi povratak i opstanak povratnika, on je ukinut dolaskom Vučića i njegovog SNS-a na vlast u Srbiji.

Sasvim je jasno da velikosrpski režim Aleksandra Vučića, zapravo podrazumijeva i zabranu da brutalni zločini nad Bošnjacima, koji su počinjeni u kampanji organizovanog državnog terora, budu procesuirani i da odgovorni za ove teške zločine budu kažnjeni.

Ukidanjem Programa otkriva se i jasna najmera da se zaboravi svaka pomisao nadoknade materijalne štete za porušena zgarišta po bošnjačkim selima uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom, kao i bilo koji vid satisfakcije od strane države, jer su državni organi zaduženi za sprovođenje vladavine prava inače počinitelja svih tih zločina.

Što se Bošnjaka i Sandžaka tiče, danas ostaje činjenica da SDA Sandžaka ne podržava Vladu Srbije, narodni poslanici ove stranke svake godine u raspravi o Budžetu Srbije traže sredstva za nastavak Programa i na tome insistiraju, međutim vladajući velikosrpski režim Aleksandra Vučića uz podršku Muamera Zukorlića i Rasima Ljajića i njihovih odbornika odbija te inicijative.

 

 

Tagovi