Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Autorske kolumne Medijski monitoring Novi Pazar Slovenija Srbija Vijesti

DRŽAVA IZDVAJA SVEGA 80 EURA MJESEČNO ZA PAZARSKU BOLNICU

Share

Nakon demantija Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije o tvrdnjama srpskog predsjednika izrečenih 02.jula na RTS, na portalu istinomer.rs je objavljeno detaljnije istraživanje o ulaganjima iz državnog budžeta za Opštu bolnicu u Novom Pazaru.

Vučićeve tvrdnje o ulaganjima države u bolnice i plate medicinara u Novom Pazaru ne poklapaju se sa zvaničnom dokumentacijom, pokazuje Istinomer.

Još je u spomenutom demantiju SLFS istaknuto da “većinski deo plata zdravstvenih radnika ne plaća država, već građani Srbije”, te da se “mora podvući i istaći da budžet OSO i budžet RS treba razdvojiti”.

 

  • Za petnaest mjeseci ukupno 1.200 eura, 80 eura mjesečno

U izveštaju o izvršenju budžeta Opšte bolnice u Novom Pazaru za 2019. godinu, navodi se da je u 2019. godini, za plate, naknade i dodatke zaposlenih izdvojeno 682.879 miliona dinara iz budžeta doprinosa za zdravstveno osiguranje, dok je iz budžeta RS za ovu namenu izdvojeno samo 142 hiljade dinara.

U izvještaju prva tri mjeseca 2020. godine, možemo da vidimo da je za plate, naknade i dodatke zaposlenih, iz budžeta doprinosa za zdravstveno osiguranje izdvojeno 192.677 miliona dinara.

Istovremeno, iz državnog budžeta Republike Srbije, u toku prva tri meseca 2020, nije izdvojen ni dinar za plate zdravstvenih radnika u Opštu Bolnicu Novi Pazar.

 

  • Država nije dala ni dinara za angio salu

Srpski predsjednik je u istoj emisiji tvrdio i da je država uložila milione u angio salu, a kako Istinomer saznaje, riječ je o šest miliona eura od EU.

No iz detaljng uvida i analize državnog budžeta kao i budžeta grada Novog Pazara za 2018. i 2019. godinu, vidi se da država nije dala ni dinara za ovaj projekat. Po dokumentima koje Istinomer prikazuje, Grad Novi Pazar je za projektnu dokumentaciju angio sale izdvojio 17 miliona dinara, kao i još 13 miliona za Urgentni blok.

 

  • Slučaj Dijagnostičkog centra

Riječi srpskog predsjednika: “Mi smo izgradili Dijagnostički centar, koji smo zajedno sa našim prijateljem šejkom Muhamedom Binzajedom, za 5 miliona evra podigli u Novom Pazaru”, bile su također predmetom analize.

Pozivajući se na SLFS, Istinomer razotkriva i ovu Vučičevu laž.

Naime, u spomenutom demantiju ovog Sindilata se navodi: “uvidom u finansijske izveštaje OB Novi Pazar iz 2017. i 2018. godine, može se zaključiti da nije bilo većih ulaganja iz Republičkog budžeta, niti iz budžeta grada u Dijagnostički centar.

S druge strane, na sajtu delegacije EU u RS, navodi se da je EU, “kroz razvojni program EU PROGRES, finansijski podržala izradu tehničke dokumentacije za Dijagnostički centar u Novom Pazaru, u iznosu od 17.000 evra”.

Istinomer.rs / Sandzak.rs