Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Politika Preševska Dolina Sandžak Srbija Vijesti

ŠUTE O IZVJEŠTAJU EVROPSKE KOMISIJE?! Za njih je Sandžak velikosrpska provincija, a ne evro-regija

Share

Za Izvještaj Evropske komisije o stanju u Srbiji, gdje se jasno iznosi da su manjine diskriminisane, građani Sandžaka ne bi ni čuli da nije izabranih predstavnika SDA Sandžaka.

Poslanici jedine opozicione grupe ‘Ujedinjena Dolina – SDA Sandžaka’, Šaip Kamberi i Enis Imamović, govorili su o tome u parlamentu jučer, Imamović je na startu čak i pohvalio što se o tome uopšte raspravlja, ali ipak Ujedinjena dolina i SDA sa pravom smatraju zaključke koje je Skupština donijela neprihvatljivim.

Odgovor srpskih predstavnika vlasti i rasprave koje su uslijedile, izazvale su i reakcije šire javnosti u Srbiji.

Također, stav o neprihvatljivosti zaključaka su potom ponovili i predstavnici srpske vanparlamentarne opozicije.

VIDEO: SRPSKA OPOZICIJA STALA UZ STAV ‘UJEDINJENE DOLINE’ I SDA SANDŽAKA

Sa druge strane, na RTV Novi Pazar, koja je prilikom osnivanja od strane grada Novog Pazara zamišljena kao začetak svojevrsnog Javnog servisa Sandžaka, a što je sumnjivom privatizacijom uništeno i ona otišla u ruke tajkuna SDP, nema ništa o tome.

Također i na TV Sandžak, koja koristi vakufske resurse, po praksi grube višegodišnje politizacije i zloupotrebe istih tih vakufa, opet, nema ništa o Izvještaju Evropske komisije.

 

Šta je zapravo taj Izvještaj Evropske komisije?

Sadržaj ovog dokumenta sadrži one činjenice koje građani Sandžaka nesporedno iskustveno najbolje poznaju. Ovim dokumentom ne saznajemo ništa novo, ali dobijamo zvaničnu potvrdu sa jednog takvog nivoa, o ispravnosti političkih zahtjeva i stavova koje mi kao građani svoje zemlje, Sandžaka, iznosimo.

 

Koji je onda razlog šutnje, kako medija pod političkom kontrolom, tako i samih političara? Kako je moguće da se ni Ljajić ni Zukorlić čak i ne osvrnu na Izvještaj?

Odgovor je vrlo jasan.

Izvještaj ne odgovara šovinističkim interesima velikosrpskog Vučićevog režima, koji bi da Sandžak bude srpska provincija. Sadašanja šutnja je dokaz da pojedinci u Sandžaku služe takvim interesima.

Izvještaj nudi i Sandžaku i Srbiji evropski put, a Ljajić i Zukorlić, kao poslušnici Vučićevog režima, ne dijele te vrijednosti.

Tagovi

Može vam se svideti