Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Sukob Srbije sa EU zbog odluke o premještanju ambasade u Izraelu

Politika Srbija Svijet

Sukob Srbije sa EU zbog odluke o premještanju ambasade u Izraelu

Share

BEOGRAD – Otvaranjem ambasade u Jerusalimu, na šta se obavezala tačkom 16 sporazuma u Vašingtonu, Srbija bi postala prva evropska zemlja koja je učinila taj kontroverzni potez, što je izazvalo oštre kritike od strane Evropske unije.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova potpisali su u Vašingtonu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti, čemu je prisustvovao i američki predsednik Donald Tramp.

Savjetnica za medije predsjednika Srbije Suzana Vasiljević je izjavila gostujući na TV Prva da preseljenje srpske ambasade iz Tel Aviva nije definitivno.

“Preseljenje ambasade u Jerusalim nije konačna odluka. O sljedećim koracima će se razgovarati i to sve zavisi od postupaka Izraela nakon toga. Mi za sada ništa nismo prihvatili i ništa nije potpisano. Ta tačka nije na našem papiru, ima je na papiru Prištine, nema je na našem papiru”, objasnila je Vasiljević u svom gostovanju.

Međutim, na osnovu tačke 16 sporazuma koji je javno dostupan, Beograd se obavezuje da otvori kancelariju Privredne komore i državnu kancelariju u Jerusalimu u septembru 2020, te da premjesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim do jula 2021. Po članu 16 istog sporazuma koji je potpisao kosovski premijer Hoti, Izrael i Kosovo će se međusobno priznati.

Ubrzo nakon susreta u Vašingtonu, Evropska unija je upozorila Srbiju i Kosovo da odluka o otvaranju, odnosno premještanju ambasade u Jerusalim može ugroziti njihov proces pristupanja EU.

Portparol Evropske komisije Peter Stano podsjetio je da je zvaničan stav EU da na rješavanju statusa Jerusalima kao glavnog grada i Izraela i Palestine treba da rade dvije strane, te da dijalogom i mirovnim pregovorima treba da dođu do rešenja ovog sukoba, prenosi FoNet.

“Ne postoji zemlja EU koja ima ambasadu u Jerusalimu i tamo ne postoji delegacija EU. To je u skladu sa Rezolucijom UN”, naglašava Stano.

On je dodao da se odluka Kosova i Srbije u vezi sa otvaranjem konzularnih predstavništava u Jerusalimu ne podudara sa zvaničnom politikom Evropske unije po ovom pitanju.

“Budući da je Kosovu i Srbiji prioritet integracija u EU, očekuje se da i jedni i drugi djeluju u skladu sa ovom opredijeljenošću”, istakao je Stano na konferenciji za novinare, a prenosi Koha.

Kontroverzan potez koji krši rezoluciju UN

Otvaranjem ambasade u Jerusalimu, Srbija bi postala treća zemlja u svijetu koja se odlučila na ovakav diplomatski potez, nakon Sjedinjenih Država i Gvatemale, a time i prva evropska država koja je preduzela ovaj korak.

Podsjetimo da je gostujući na konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC), predsjednik Vučić još u martu 2020. godine najavio otvaranje predstavništva državne Privredne komore za digitalizaciju i inovacije u Jerusalimu, prenosi Al Jazeera Balkans.

“Pored naše ambasade u Tel Avivu otvorićemo vrlo uskoro u Jerusalimu, ne samo kancelariju naše Privredne komore, već i zvaničnu državnu kancelariju sa srpskom zastavom“, istakao je tada Vučić, dodavši da će se Srbija uvek truditi da uskladi svoje interese sa Izraelom.

Stručnjaci upozoravaju da ovaj potez Srbije i Kosova može, pored podrške SAD, donijeti kritike međunarodne zajednice, jer sukob između Izraela i Palestine nije riješen, te mnoge države sveta, kao ni Evropska unija u cjelini, ne priznaju zvanično Jerusalim kao glavni grad Izraela, te stoga nemaju ni svoja diplomatska predstavništva u ovom gradu.

(izvor)

Tagovi

Može vam se svideti