Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Kosovo Medijski monitoring Politika Sandžak Srbija Stavovi Vijesti

SRBOVANJE EX MINISTRA Rasim Ljajić o Kosovu: Za sve je kriva EU

Share

Kako se prenosi na zvaničnom sajtu SDPS, predsjednik te stranke je napisao “autorski tekst” za Blic, osvrt na nedavni sastanak premijera Republike Kosovo i predsjednika Republike Srbije.

Rasim Ljajić u tom “autorskom tekstu”, izražava bojazan da će Kurti “samo formalno demonstrirati spremnost na dijalog, a suštinski kupovati vrijeme”, kaže.

Inače, Kurti još i prije dolaska u Brisel i susreta sa srbijanskom delegacijom, iznio sasvim jasne prijedloge, čije bi prihvatanje sigurno značilo napredak dijaloga i generalno poboljšavanje odnosa i jačanje povjerenja.

Naime, poziv na priznavanje zločina i priznavanje realnog stanja, svakako i utemeljenog na međunarodnom pravu definitivno jeste pokazivanje spremnosti na dijalog i nipošto nije “kupovina vremena” ili “samo formalna demonstracija”.

Prilikom dijaloga, Kurti je iznio i sasvim konkretna četiri prijedloga:

  1. spomenuto pitanje nestalih i masovnih grobnica;
  2. trgovinski sporazum po uzoru na one koje pravi EU sa nekim razvijenim evropskim zemljama, poput Islanda, Lihtenštajna i Norveške;
  3. zatim međusobno priznanje i puno poštivanje principa reciprociteta, kao mjere za pravdu;
  4. te na kraju i potpisivanje sporazuma o međusobnom nenapadanju.

Riječ je naime o tome što u pokušaju spriječavanja da ovi kvalitetni prijedlozi dopru u srpsko javno mnjenje na razmatranje, propaganda velikosrpskog šovinizma plasira teze, kao i ovog puta preko Rasima Ljajića.

Štaviše, prisutna je i uobičajena drskost, pa Ljajić naziva institucije te susjedne države “privremenim”, za samo Kosovo koristi prefiks “tzv”…

Srpski tabloidi trpe svašta, pa tako i Ljajićeve “autorske tekstove”.

Ljajićeva opaska da Kurti  “izbjegava konkretizaciju i rješenje za bilo koje otvoreno pitanje”, krajnje je čudna jer su svi mediji u regionu prenijeli recimo Kurtijev, sasvim jasan i konkretan prijedlog za rješavanje položaja Srba u Republici Kosovo, po onom modeli, kako je naglasio, kako su rješena pitanja Albanaca i Bošnjaka u Srbiji.

Izgleda da je za povratak u fotelju spreman učiniti i sve, pa se tako Ljajić u svom “autorskom tekstu” obrušio i na međunarodnu zajednicu, a posebno na Evropsku uniju.

EU je “nesposobna” i “dezorjentirana” tvrdi Ljajić, posebno joj prigovarajući zbog protivljenja tzv. “zamrznutom konfliktu”. Inače, teza i težnja najradikalnijih velikosrpskih elemanata je konflikt, sada “zamrznut” kao eufemizam ili kao odstupnica za gubitnika koji i dalje vreba priliku.

Sve ove nesuglasice sa EU i sa Kosovom, kao i sve nesuglasice srpskog društva sa civilizacijom su upravo posljdica te konfliktnosti. Da li je potrebno i naglasiti, kako su sve ove nesuglasice dobijale i genocidne razmjere?

Nije toliko zabrinjavajuće kada neko priprosto čeljade iz Bijelih Voda toliko zaluta, pa uzme sebi za pravo da piše “autorske tekstove”. Ali svakako da jeste zabrinjavajuće srbovanje, a što u Bijelim Vodama nikada ranije nije zabilježeno.

Tagovi