Govoreći o odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije, nakon hapšenja i pritvaranja državljanina BiH Edina Vranja, Izetbegović je podsjetio da Tužilaštvo BiH ima potpisan protokol s relevantnim institucijama Srbije i da se prema tom protokolu hapšenje nije smjelo desiti.

– Naše tužilaštvo ima protokol potpisan sa Srbijom, koji tretira ovakve stvari i po tom protokolu se ovo nije smjelo desiti. Gospodin Vranj je ispitan u tužilaštvu, zatvoren je njegov predmet koji se odnosi na ovu stvar, ustanovili su da nema krivice i to je trebalo javiti srpskoj strani. Ako ne prije samog incidenta, onda poslije, insistirati da se čovjek oslobodi.

Izetbegović je napomenuo i dvoličan odnos srpskog predsjednika, koji se istina, osobno obraća osmjerenijim vokabularom, ali za stavove koji se blago rečeno mogu nazvati skandaloznim, koristi ljude poput Vulina ili Dodika.

Izetbegović je napomenuo i da je Srbija saučesnik u genocidu i agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

– Iz Beograda je sve to došlo. Tamo su do 2000. godine primali plaće oficiri koji su ratovali u Bosni i Hercegovini. Ništa što se desilo, uključujući genocid, nije bilo bez učešća Srbije, i ona bi trebala da se suzdrži od toga da sudi braniocima Bosne i Hercegovine, da ih hapsi, da daje utočište ratnim zločincima koji su presuđeni u Bosni i Hercegovini. Očekujem jedno sazrijevanje tih odnosa i prije svega, da Srbija prestane da radi takve stvari – rekao je Izetbegović.

(Anadolija, sandzak.rs)