Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Politika Region Srbija

SRBIJA JE HIBRIDNI REŽIM, UPITAN LEGITIMITET IZBORA 2020.

Share

Kako se navodi u posljednjem izvještaju Freedom house, parlamentarni izbori u junu 2020. održani su bez konkurencije i rezultat izbora bio je „de fakto“ jednopartijski parlament, a uslijed personalizacije vlasti u rukama Aleksandra Vučića.

Raša Nedeljkov iz ogranizacije CRTA je za N1 rekao da se može zaključiti, da srpsko društvo kao da želi ovakvo stanje.

“Ne vidimo nikakav napor da se istinski dijalog otvori, ne samo po ovim pitanjima nego prema čitavom dijapazonu različitih problema“, kaže Nedeljkov.

Povezano: IZVJEŠTAJ FREEDOM HOUSE – SRBIJA NASTAVALJA DA TONE

U izvještaju Freedom house se kaže kako aktualni srpski režim primjenjuje “mađarski model” pritiska, pa ćak i gašenja slobode medija.

Da ocjene Fridom Hausa nisu bez osnova, pokazuje i istraživanje BIRODI koji je pratio centralne informativne emisije pet televizija sa nacionalnom frekvencijom i televizije N1 u poslednja četiri i po meseca. 84% vremena izvještavalo se o vladajućima, najviše o predsjedniku, od čega opet, 84% u pozitivnom tonu, a svega 5% u negativnom.

Centralizacija podataka o opremljenosti bolnica tokom pandemije, hapšenje novinarke Nova.rs Ane Lalić zbog izveštavanja o tome, ali i napadi na novinare tokom julskih demonstracija doprineli su lošem rezultatu, smatraju u Nezavisnom udruženju novinara Srbije, a prenosi N1.

N1 navodi i stav ambasadora EU Sema Fabricija, koji je iskazao očekivanje da Srbija konačno krene naprijed u procesu evropskih integracija.

(N1, sandzak.rs)