Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Region Srbija Vijesti

Srbija dobila najnižu prosječnu ocjenu demokratičnosti od 2006.

Share

Prema Indeksu demokratije za 2020. godinu, koji objavljuje britanski magazin “Ekonomist”, demokratija u Srbiji ocijenjena je prosječnom ocjenom 6,22, što je najniža ocena od 2006. godine, kada je Indeks nastao.

Prema ovom Indeksu, Srbija se još uvijek nalazi u kategoriji “nepotpunih demokratija”, a pad u prosječnoj ocjeni u odnosu na prethodnu godinu iznosi 0,19, što je najveći pad u jednoj godini za Srbiju također od 2006.

Indeksom demokratije se 167 država ocijenjuje po 60 pokazatelja u pet kategorija: izborni proces i plurizam, funkncioniranje vlasti, demokratska politička kultura i građanske slobode.

Zemlje su podijeljene u četiri kategorije: „potpune demokratije“, „nepotpune demokratije“, „hibridni režimi“ i „autoritarni režimi“.

Indeks pokazaje jasan trend pogoršanja demokratije u regionu istočne Evrope, što kako navode ukazuje krhkost demokratije u vrijeme krize i spremnost vlada da žrtvuju građanske slobode u vršenju nekontrolirane vladavine u vanrednost stiuaciji.

Prema podacima koje je objavio britanski Ekonomist, u regionu istočne Evrope zabilježen je pad podrške demokratiji među građanima i sve veća podrška vojnoj vladavini i moćnicima.

Ni 2020. godine u regionu još uvek nema “punih demokratija”, a samo je Albanija promijenila kategoriju iz hibridnog režima u nepotpunu demokratiju.

izvor