Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Politika Preševska Dolina Region Sandžak Srbija Vijesti

SRAMNA ŠUTNJA! Đorđe Milićević prijetio Bošnjacima, reagovao samo Šaip Kamberi!

Share

Iako su predstavnici srpskog režima iznijeli stav da je potreban širi društveni dijalog i konsenzus po pitanju ustavnih promjena, u praksi uopšte ne pokazuju spremnost za to.

Nakon što je u skupštinskoj rasrpavi o tom pitanju riječ uzeo Šaip Kamberi, pokazujući pritom krajnju konstruktivnost i spremnost da se učestvuje u dijalogu, uslijedila je salva replika i negodovanja.

Premijer Brnabić se obratila neprimjerenim riječima, a samo zbog toga što je gospodin Kamberi spomenuo ustavna rješenja susjednih, Republike Crne Gore i Republike Kosovo, kao primjere daleko naprednijih rješenja od onoga što danas stoji u srpskom Ustavu.

I kasnije izlaganje Enisa Imamovića je propraćeno istupima predstavnika velikosrpskog režima, a što ukazuje na apsolutnu nespremnost za dijalog.

Drugo Imamovićevo obraćanje je na nečuven način prekinuto, upravo u trenutku kada je Imamović govorio o suživotu u Sandžaku, kada ga je predsjedavajuća, maltene i histerično prekinula i ne dopuštajući mu da završi rečenicu.

Među svim tim replikama šovinističkog manira, posebno se izdvojio velikosrpski jastreb Đorđe Milićević (SPS), inače zadužen za obračun sa manjinama.

Naglašavajući kako navodno poštuje nacionalne manjine, Milićević je pokušao plasirati tezu o tome da su manjine došle u Srbiju, da su dakle, strani faktor.

– Dobro su došli u Srbiju, gledamo ih kao građane Srbije. Ali i nacionalne manjine moraju poštovati ustav Srbije, kazao je.

Svakako je i samo postavljanje pod znak pitanja poštovanja Ustava od strane manjina, nečuvena i opasna teza.

Gospodin Kamberi se nakon ovoga javio za riječ, istakao da su Albanci i Bošnjaci autohtoni narodi na svojim područijima, te upozorio predsjednika Skupštine Ivicu Dačića da je zbog neupozoravanja Milićevića, prekršio Poslovnik.

Proglašavanje drugih naroda stranim tijelom, došljacima ili slično, faktičko je utemeljenje je ideje o progonu.

To je to bila praksa i velikosrpske genocidne agende koja se navodno “svetila turcima”, a što se u teorijskom smislu može naći u svim fašističkim i ksenofobičnim sistemima u povijesti.

Riječ je o podlo smišljenim prijetnjama Bošnjaka, a šutnja velikosrpskih režimskih poslušnika u Sandžaku i ovog puta je bila slučaj.

Tagovi

Može vam se svideti