Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Medijski monitoring Novi Pazar Politika Region Sandžak Srbija Vijesti

SNS NASILJE: Savamala, pazarska berbernica… sada i garaže u Pirotu

Share

Iako vlasnici garaža u Pirotu tvrde da imaju sve građevinske dozvole, da su garaže upisane i u katastar, lokalna vlast ne mari za to, a prilikom rušenja ima i asistenciju policije.

 

 

Rušenja uz nezakonite ili u najmanju ruku upitne asistencije policije, postala su simbol SNS oligarhije.

Najistaknutiji slučaj je svakako Savamala u Beogradu, a bilo ih je i u Sandžaku, posebno u Novom Pazaru.

Još 2016. je tadašnji premijer Aleksandar Vučić, opravdao divlju gradnju na centru grada, rekavši i da ne želi “konfrotaciju policije sa  muslimanima”.

Time je napravljena višestruka šteta, legalizovano je bezakonje, a isto je izjednačeno sa muslimanima, navodno spremnim da se sukobljavaju sa žandarmerijom zarad zaštite nelagalne gradnje.

Također, podlo je poslata poruka srpskom javnom mnjenju o navodnom stanju u Sandžaku i navodnom odnosu muslimana prema zakonu i redu.

Uprkos ovakvom objašnjenju gdje se divlja gradnja dovodi u vezu sa muslimanima i vjerom, Vučićev velikosrpski režim je par mjeseci nakon toga srušio džamiju u muslimanskom beogradskom naselju Zemun Polje, uglavno nastanjenim Romima i drugim građanima siromašnijeg imovinskog stanja:

Svakako da je primjer rušenja berbernice u blizini Arap džamije najistaknutiji slučaj SNS nasilja u Sandžaku.

U okrilju noći su nepoznata lica srušila objekat oko kojeg su se sporili vlasnik i Islamska zajednica, a na društvenim mrežama su se ubrzo pojavili snimci na kojima se vide policajci kako osiguravaju tu kriminalnu akciju.

Ova nelegalna i nelegitimna akcija kojom se de facto suspenduje pravna država, više liči na Savamalu i Zemun Polje, nego na aktualna pirotske akcije, jer je izvršena tajno i u okrilju noći, a sa Savamalom je zajedničko i to što su počinioci ostali “nepoznati”.

U Sandžaku to ima i veoma zlokobnu konotaciju, sa propagandom o navodnoj “odbrani vakufa”.

Muamer Zukorlić je inače svoju politiku utemeljio na tezi da su vakufi i Islamska zajednica ugroženi, a da ih on i njegova kamarila brani. Pritom je navodna ugroženost isključivo od Bošnjaka.

U konkretnom slučaju berbernice, zapravo nikakav vakuf nije branjen, već je branjena država Srbija od toga da isplati ili na bilo koji način nadoknadi, upravo višedecenijsku otimačinu vakufa.

Ukoliko je naime, zaista riječ o vakufskom objektu, u svakom slučaju ga nije trenutni vlasnik berbernice uzurpirao, već država Srbija. Islamska zajednica bi tako trebala od uzurpatora tražiti satisfakciju, a onda bi uzurpator tj. država bila dužna i vratiti vakuf i osigurati satisfakciju onome kome je eventualno prodala nekretninu prije više decenija.

Uostalom, javnosti nije jasno da li je uopšte riječ o vakufu, jer je umjesto zakonskog i proceduralnog razriješavanja situacije, bager-nasilje dalo posljednju riječ.

U svakom slučaju, nadamo se da će najnovija bager-SNS akcija u Pirotu biti posljednja, a da će sve prethodne radnje takve vrste dobiti sudski epilog u pravnoj državi.

Tagovi

Može vam se svideti