Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Medijski monitoring Politika

SLAGALI SU! Laži na press konferenciji Vučića i Dodika o dr. Sulejmanu Ugljaninu

Share

Sudeći po opservacijama Aleksandra Vučića, inače svojevremenog ideologa i inspiratora genocida, dr. Sulejman Ugljanin i Platforma SDA Sandžaka o specijalnom statusu Sandžaka je glavni kamen spoticanja u odnosima između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Tako je ponovio svoje pređašnje, više puta ponavljane teze, sada i na zajedničkoj press konferenciji sa Miloradom Dodikom.

Za Aleksandra Vučića nisu smetnja odnosima BiH i Srbije hidro-elektrane na Drini, nije ni često grubo negiranje suvereniteta BiH, niti je problem u odnosima ratna odšteta, problemi sa granicama ili genocid koji je presuđen pred Međunarodnim Tribunalom i cjelokupan kasniji odnos Srbije spram te činjenice, već je problem Sulejman Ugljanin i SDA Sandžaka.

Spominjući prisustvo Šefika Džaferovića na obilježavanju Dana zastave 2019. godine, na nečuven način kao “stranački skup”, Aleksandar Vučić je po ko zna koji put i na ovoj press koneferenciji prigovorio i to što je Džaferović na taj način dao podršku Platformi SDA Sandžaka o specijalnom statusu.

Ova teza se može čuti u apsolutno svakom dužem Vučićevom intervju, kada srpski predsjednik detaljnije analizira nego ovog puta sa Dodikom.

Vučićeva i režimska “navođenja riječi” dr. Sulejmana Ugljanina, nekoliko puta su bila tema nezavisnih medijskih organizacija za provjere tačnosti. Pogledajte neke od tih analiza

Na toj zajedničkoj press konferenciji sa Dodikom, Aleksandar Vučić je kazao:

Radimo sve u skladu sa međunarodno-pravnim normama, što nije slučaj sa gospodinom Džaferovićem. A ja sam ćutao i nisam reč rekao, zato što kada imate samopouzdanje i ozbiljnu državu, onda nemate problem da prećutite. Oni dođu u Rašku oblasti ili kako oni kažu Sandžak, sednu sa Sulejmanom Ugljaninom, on pred njima traži nekakve specijalne statuse, kaže da je Srbija fašistička država i tako dalje.

Gospodin Džaferović jeste prilikom svog boravka u Sandžaku posjetio brojne ustanove, lokalne samouprave, svakako i SDA Sandžaka.

No ono što je dr. Sulejman Ugljanin tom prilikom izjavio, apsolutno ne odgovara gore navedenim Vučićevim riječima:

Evo danas smo imali priliku da u Stranci demokratske akcije Sandžaka dočekamo gospodina Džaferovića, bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Svojim dolaskom u Bošnjačko nacionalno vijeće, dolaskom u Sandžak, gospodin Džaferović je ukazao poštovanje svim građanima Sandžaka, a posebno Bošnjacima. Imali smo veliko zadovoljstvo da čujemo, da vidimo, da bošnjački član Predsjedništva digne zastavu i time uveliča svečanost našeg najznačajnige bošnjačkog praznika u Sandžaku i uopšte u ovoj državi u kojoj živimo. Ja se na tome zahvaljujem i još jednom: dobrodošao u svoju stranku.

 

No to nije jedina neistina.

Naravno Platforma o Specijalnom statusu jeste dokument SDA Sandžaka i dr. Sulejman Ugljanin stoji iza njega, a sa njime jesu i zvanično upoznati i predstavnici u Bosni i Hercegovini, pa tako i Šefik Džaferović.

Riječ o Platformi koja je upućena i samom predsjedniku Srbije, ali ni dvije godine nakon toga on nije ponudio nikakav odgovor. Umjesto toga i putem tabloida i preko svojih poslušnika, vodi krajnje neuljudnu kampanju.

Druga neistina su Vučićeve riječi da je “ćutao”, jer “ima samopouzdanje”. .

Na posljednjem maratonskom gostovanju kod Milomira Marića, kao uostalom i na svakom drugom, srpski predsjednik je iznio isto ovo što je iznosio na press konferenciji.

Isto tako, svakog puta napominje da “ćuti o tome jer ima samopouzdanja”…

Također i odmah nakon posjete Šefika Džaferovića, Aleksandar Vučić se u Narodnoj Skupštini Republike Srbije osvrnuo i uputio prema brojnim ocjenama, otvorene prijetnje građanima Sandžaka.

U svakom slučaju nije tačno da “ćuti”, a izgleda da nije tačno da ima “samopouzdanja” kada je u pitanju dr. Sulejman Ugljanin, dočim se u to toliko busa.

Cijelo obraćanje se može pogledati na linku steno bilježaka, a između ostalog je kazao i sljedeće:

– Ja vam ljudi kažem ne može ništa da uradi, ne može nikoga i ničim da ugrozi. Ne može ništa da napravi, osim što može da napravi štetu Bosni i Hercegovini. Najveću štetu pravi Bosni i Hercegovini. I ne mogu da razumem da to ne mogu da razumeju oni koji dolaze kod njega. Jeste li primetili da bez ikakve nervoze ih primamo? A, nisu isto Republika Srpska i ono kako oni kažu iz njihovog ugla Sandžak. Republika Srpska je ustavna kategorija Bosne i Hercegovine, ustavna kategorija. Sandžak nije nikakva ustavna kategorija.

Dakle, apsolutna je neistina i to da je “ćutao”, uz to još i “pun samopouzdanja”.

Šta je zapravo Vučićev problem? Šta hoće ovim bezbrojnim ponavljanjem i to krajnje nesuvisle argumentacije?

Sasvim je jasno da je Platforma SDA Sandžaka o Specijalnom statusu za Sandžak, kao znanstveno i teorijski utemeljen dokument, nešto čemu se može oponirati samo spinom, tabloidnim odgovorima i uopšte “vučićevski”, kako se to ukratko može imenovati.

Ne postoji nijedan utemeljen argument protiv nje, inače bi ga čuli za ove dvije godine.

Ono što zabrinjava je uopšte potreba srpskog predsjednika da bude protiv nekog tako dobrog rješenja, koje uzima u obzir sve moguće faktore i potrebe, naposlijetku i koja može poslužiti kao model za rješavanje brojnih situacija i van Sandžaka.

Tagovi

Može vam se svideti