Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Politika Prijepolje Sandžak

SDP i SPP da odgovore narodu: ZAŠTO SU SKINULI BOŠNJAČKE ZASTAVE U PRIJEPOLJU?!

Share

Na našu redakciju je pristigao veći broj pritužbi građana Prijepolja zbog nečuvenog poteza lokalne vlasti da ukloni bošnjačke zastave sa zgrade lokalne samouprave.

Lokalnu vlast osim SNS čine i servilne SDP Rasima Ljajića i SPP Muamera Zukorlića.

Razlog uklanjanja zastava je posjeta srpskog predsjednika Prijepolju, koji je od početaka svoje političke karijere poznat po ultra-šovinističkim stavovima, posebno prema Bošnjacima, pa je očekivano da mu smetaju i bošnjačke zastave.

No, riječ je o zakonima i Ustavom garantovanom pravu i obavezi isticanja simbola, pa tako i bošnjačke zastave.

Inače, bošnjačku zastavu je sandžački narod ponosno držao i u najtežim vremenima, u toku devedesetih godina dvadesetog vijeka, istina i tada uz stalne opstrukcije upravo iz tabora koji su se okupljali oko spomenutog dvojca poslušnika velikosrpske vlasti.

Svečano otvorio već postojeću fabriku i nezavršeni hotel

U OČI NAS GLEDA A NE TREPĆE!? Vučić u Sandžaku: “Neverovatno brzo napredujete”

 

Isticanje zastave i simbola nacionalnih manjina je regulisano Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, posebno članom 16, 22b, 22v i drugim.

Također i član 14 Ustava Srbije jemči posebnu zaštitu nacionalnim manjinama radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta; član 21 zabranjuje svaku diskriminaciju na nacionalnoj osnovi; zatim se i u članovima 43-49 posebno govori o zabrani ispoljavanja mržnje i diskriminacije na nacionalnoj i drugim osnovama.

Članovi ustava 75-80, dodatno regulišu prava nacionalnih manjina.

Tagovi

Može vam se svideti