Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Sandžak

SDA SANDŽAKA: SPECIJALNI STATUS JE RJEŠENJE I ZA PITANJE I DALJE NERIJEŠENOG ZLOČINA U SJEVERINU

Share

SDA Sandžaka je povodom 28 godina od zločina u Sjeverinu, putem svojihi oficijelnih naloga na društvenim mrežama izdala kratko saopštenje, a koje ovog puta u cjelosti prenosimo.

Također, poslanici SDA Sandžaka su se i danas na zasjedanju srpskog parlamenta osvrnuli na ovu temu, kada je poslanik SDA Enis Imamović pozvao poslanike bošnjačke nacionalnosti da ne podrže izbor predsjednika Skupštine.

 

SPECIJALNI STATUS SANDŽAKA RJEŠENJE ZA SVE PROBLEMEDanas, 22. oktobra 2020. godine, navršava se 28 godina od otmice i…

Gepostet von SDA Sandžaka am Donnerstag, 22. Oktober 2020

 

Danas, 22. oktobra navršava se 28 godina od otmice i svirepog ubistva 17 građana bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Sjeverin kod Priboja samo zašto što su bili Bošnjaci.

Stranka demokratske akcije Sandžaka, kao bošnjačka parlamentarna stranka, ističe da su Bošnjaci Sandžaka bili žrtve organizovanog državnog terora, a mnogi zločini nad Bošnjacima u Sandžaku, kao ni ovaj nisu rasvijetljeni, te nalogodavci nisu otkriveni i kažnjeni.

Zločin koji se ne kazni osuđen je da se ponovi.

I danas nakon 28 godina u Srbiji prisutna je takva politika državnih organa prema Bošnjacima Sandžaka u kojoj za Bošnjake ne važe osnovna ustavna načela.

SDA Sandžaka zahtjeva da se status Sandžaka riješi na način kako je definisano Platformom za uspostavljanje specijalnog statusa Sandžaka kako se ovakvi zločini nikad ne bi ponovili.

SDA Sandžaka, podsjeća i zahtjeva da se porodicama žrtava dodijeli status civilnih žrtava.

Još jedanput ističemo da je u Srbiji potrebno hitno donijeti Zakon o lustraciji i na taj način odstraniiti iz srpskih snaga bezbjednosti i kazniti sve odgovorne za zločine nad Bošnjacima koji su počinili tokom 90-ih godina

 

Tagovi

Može vam se svideti