Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Crna Gora Politika Sandžak Vijesti

SDA Sandžaka: Nova epidemija velikosrpske ideologije u Sandžaku

Share

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka najoštrije osuđuje fašistički motivisane napade od strane velikosrpskih ekstremista u Pljevljima. Ukoliko su jedni izbori bili razlog za ovakve izlive mržnje i prijetnji bošnjačkom narodu, onda čitav svijet mora biti zabrinut činjenicom da su Bošnjaci, kao žrtve genocida ponovo došli na metu iste velikosrpske ideologije i njenih sljedbenika.

Ovakvo manifestacija vjerskog šovinizma, nacional fašizma i socijal rasizma prema Bošnjacima u Sandžaku ne smije ostati nekažnjeno, jer nakon ovoga svaki novi događaj može biti povod za novi genocid.

Pljevlja su kroz historiju bila simbol antifašizma i borbe protiv ovakve politike i njenih sljedbenika, mjesto u kojem je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), te je zbog toga dodatni poraz civiliziranog svijeta pojava i veličanje fašističkih ideja u ovom gradu.

Pozivamo sve političke predstavnike Bošnjaka Sandžaka da hitno uspostavimo efikasne mehanizme zaštite bošnjačkog naroda od ovih i svih budućih nasrtaja velikosrpske ideologije na biološki i politički opstanak Bošnjaka na ovim prostorima.

Također, apelujemo na nosioce bošnjačkog političkog legitimiteta na svim nivoima da dobro razmisle kome i za čiji interes daju političku podršku.

Tagovi

Može vam se svideti