Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Nova Varoš Novi Pazar Priboj Prijepolje Sandžak Sjenica Tutin

SDA poziva građane da dignu glas protiv prostornog plana srpske vlade

Share

SDA Sandžaka ogranak Novi Pazar, ističe neprihvatljivost Nacta prostornoga plana srpske vlade za petnaestogodišnji period 2021-2035.

Plan nije urađen skladno zakonskim okvirima, temelji se na nerelevantnim referencama i dokumentima i nije u skladu sa evropskim normiranim standardima.

Odbornik SDA Sandžaka Emir Ašćerić, istakao je na press konferenciji održanoj u ponedjeljak da lokalna samouprava nije podnijela primjedbu u predviđenom roku.

Zahtjev upućen gradskim vlastima da podnesu izvještaj o svojim aktivnostima vezano za ovaj plan, eventualne primjedbe i slično, samovoljom većine je odbačen.

Tretiranje Novog Pazara i cijelog Sandžaka ovim Nacrtom je krajnje nedopustivo.

Novi Pazar se tako svrstava u četvrtu kategoriju urbanih naselja, a što je sistematizacija koja se odnosi na gradove ispod 100.000 stanovnika.

Ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu nisu predviđena u narednih petnaest godina, uprkos tome što smo u prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji, ali i trenutno u aktuelnoj, od političkih poslušnika Vučićevog režima mogli čuti i obećanja o aerodromu i autoputevima.

Osim press konferencije 24. maja, SDA Sandžaka je i na minuloj sjednici Skupštine Novog Pazara upozoravala na ovaj problem, ali SDP/SNS većina je preglasavanjem odbila čak i raspravu o tome.

Novi Pazar, glavni grad Sandžaka, ovim Nacrtom je smješten u Raško-rasinski okrug, a što je proitvno ostvarenju potreba i rješavanju problema građana.

Na sjednici održanoj 24. februara, SDA Sandžaka je blagovremeno predložila usvajanje regionalnog prostornog plana, ali se za to nije imalo sluha, pa smo danas došli u situaciju da je pred usvajanjem petnaestogodišnji plan koji potpuno degradira Novi Pazar

Tagovi