Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Bosna i Hercegovina Hrvatska Politika Vijesti

SDA POVODOM IZJAVA ZORANA MILANOVIĆA: BiH nije okaljala obraz agresijom, susjedne zemlje jesu

Share

SDA Bosne i Hercegovine se oglasila Saopštenjem povodom novih nepriličnih izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Sadržaj Saopštenja prenosimo u cjelosti:

Izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da Bosna i Hercegovina “prvo treba sapun prije nego što postane građanska država” predstavlja izraz kultur-rasizma i uvredu usmjerenu prema svim ljudima u Bosni i Hercegovini.

Poruka da građani Bosne i Hercegovine nemaju pravo na ono na što svi drugi u Evropi imaju, a to je građansko uređenje države – ukazuje da predsjednik Hrvatske smatra ljude u BiH nižom vrstom. Takvu poruku sebi ne bi smio dozvoliti nijedan ozbiljan državnik. A ovakve rasističke poruke Milanovic uporno ponavlja.

Predsjednik susjedne države ne može određivati građanima Bosne i Hercegovine koja prava će imati, a koja neće, i nikakve uvrede mu neće pomoći da ostvari svoje političke ciljeve u BiH koji, sada se već sa sigurnošću može konstatovati, nisu nimalo dobronamjerni.

Što se tiče aluzija u vezi sa čistoćom, podsjećamo Milanovića da, za razliku od drugih, legalne vlasti u Bosni i Hercegovini nisu okaljale svoj obraz vršeći agresiju na susjedne države i učestvujući u udruženim zločinačkim poduhvatima i etničkim čišćenjima. Učinile su to paravojske podržavane iz susjednih zemalja. Ne postoji sapun koji te mrlje može ukloniti. Samo nedvosmisleno priznanje historijskih grešaka, odricanje od počinjenih zločina i prestanak paternalističkog odnosa prema BiH može u izvjesnoj mjeri sprati i popraviti grijehe i štetu koju je kratkovida hrvatska politika počinila prema BiH u vremenu agresije.

Normalno ustavno uređenje u Bosni i Hercegovini, koje neće biti temeljeno na sistemskoj diskriminaciji i idejama etničke čistoće, već će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i presudama Evropskog suda za ljudska prava, za neke je daleki san, ali će sigurno biti ostvaren.

Tagovi

Može vam se svideti