Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Historija Kultura i obrazovanje Region Sandžak Srbija Svijet Vijesti

SANDŽAK JE HISTORIJSKA ČINJENICA

Share

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić učestvovala je danas na konferenciji o primjeni Okvirne konvencije Vijeća Evrope za zaštitu nacionalnih manjina. Konferencija je organizovana na osnovu procjene i preporuka sadržanih u Četvrtom mišljenju o Srbiji od strane Savjetodavnog odbora za okvirnu konvenciju usvojenom juna 2019. godine.

Predsjednica BNV je u svom obraćanju prisutnima rekla da Bošnjačko nacionalno vijeće najveću pažnju posvećuje sadržajima nastave na bosanskom jeziku koji su ključni za obrazovanje na maternjem jeziku Bošnjaka.

„Bošnjačko nacionalno vijeće već duži niz godina ima problem oko usvajanja programa nastave, naročito iz historije jer su nam ti programi stalno osporavani. Mi smo dosta preporuka i sugestija usvojili, međutim postoje sadržaji od kojih ne možemo odustati jer se kose sa činjenicama iz naše historije. Takvi sadržaji naprave problem i to rezultira kašnjenjem udžbenika i nekvalitetnom nastavom na maternjem jeziku. To je nešto čemu svi treba da posvetimo pažnju. Mislim da se kroz dijalog i te stvari mogu riješiti. Mi smo nekoliko puta tražili sastanak sa ministrom prosvjete kako bismo kroz dijalog objasnili historijske činjenice da se jedna geografska regija zove Sandžak i da je to prihvaćeno kod Bošnjaka i da mi od toga ne možemo odstupiti jer je to jedna historijska činjenica. Nažalost, to bude razlog da nastava na bosanskom jeziku bude bez adekvatnih udžbenika iz historije. Ovom prilikom bi pohvalila Ministarstvo za ljudska i manjinska prava jer je evidentno da postoji pozitivan pomak u dijalogu, u rješavanju problema dijalogom. Nadam se da će u doglednom vremenu i ovaj naš problem biti riješen.“ – kazala je dr. Curić.

Učesnici konferencije su predstavnici svih relevantnih državnih, pokrajinskih i lokalnih vlasti, kao i predstavnici nezavisnih institucija koje se bave sprovođenjem preporuka, predstavnici nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, narodni poslanici, relevantne organizacije civilnog društva, akademski stručnjaci, predstavnici međunarodnih organizacija, kao i stručnjaci Vijeća Evrope.

Današnji skup je organizovan sa ciljem da pruži platformu za dijalog između Savjetodavnog komiteta i mnoštva zainteresovanih strana u Republici Srbiji, da razgovara o preporukama i da identifikuje najefikasnije načine njihove praktične primjene.

Konferenciju su zajednički organizovali Kancelarija Vijeća Evrope u Beogradu, Odjeljenje za borbu protiv diskriminacije Vijeća Evrope, Savjetodavni komitet za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije.

Događaj je održan u okviru Zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II“.
 

Tagovi

Može vam se svideti