Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Politika Preševska Dolina Region Svijet Vijesti

Šaip Kamberi povodom 29 godina od Referenduma građana Preševske Doline

Share

1. i 2. marta 1992. godine, građani Preševske Doline su održali Referendum, kada je skoro jednoglasno izraženo opredijeljenje za autonomiju ove pokrajine, sa pravom priključenja Kosovu.

Jedina dva narodna plebiscita sa prostora bivše Jugoslavije, a čije odluke ni u najmanjoj mjeri nisu do danas sprovedene, su ovaj i sandžački referendum iz oktobra 1991. godine.

Također, ova dva referenduma će među svim ostalim demokratskim izražavanjima narodne volje, sigurno ostati upisani u povijesti kao najeklatantniji primjeri. Naime građani obje pokrajine, Sandžaka i Preševske Doline, tada su pokazali visok stupanj civilizacijske svijesti i demokratskog kapaciteta, kada su uz sve pritiske i bez organizovanih republičkih ili pokrajinskih institucija, uspjeli održati referendume.

Skoro istovremeno je godišnjica Referenduma u Bosni i Hercegovini, koji se danas obilježava kao Dan nezavisnosti, tu su i drugi primjeri, počevši od prvog takvog izjašanjavanja u SFRJ, u Sloveniji 23. decembra 1990. i drugi, koje su organizovale republičke institucije sa već razvijenom, reklo bi se tradicijom.

Samom organizacijom Sandžak i Preševska Dolina su dokazali sposobnost uređivanja društva, a što je utemeljeno i u međunarodnom pravu kroz princip samoopredjeljenja.

Narodni poslanik Šaip Kamberi, oglasio se jučer povodom ove godišnjice na svom facebook profilu:

 

Danas se navršilo 29 godina od referenduma 1 i 2 marta 1992 godine, kada su Albanci Preševske doline izrazili skoro jednoglasno, o teritorijalnoj političkoj autonomiji Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđii sa pravom ujedinjenja sa Kosovom.
Ovaj događaj i ovu političku volju konstantno su praćene iintenzivnim ugnjetavnnjem i diskriminatornskim aktivnostima svih beogradskih vlada.
1. i 2. marta 2021. godine, Preševskom Dolinom valdaju bivši najbliži saradnici Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja.
29 godina nakon referenduma, Albanci Preševske doline i dalje se tretiraju kao građani drugo reda u Srbiji.
Iskazujem svoje duboko poštovanje i zahvalnost hrabrim organizatorima i građanima 1. i 2. marta 1992. godine.
Tagovi