Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Bosna i Hercegovina Politika Preševska Dolina Sandžak Srbija Vijesti

Šaip Kamberi: Postoji sud pred kojim će počinioci biti odgovorni

Share

Gospodin Šaip Kamberi, narodni poslanik i šef jedinog poslaničkog kluba u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, oglasio se na faceboobuku povodom presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Ističući potrebu ljudskih bića za pravdom, gospodin Kamberi je na svom facebook profilu citirao Envera Đulimana, nekadašnjeg šefa Odjela za edukaciju o ljudskim pravima Helsinškog komiteta Norveške.

“Njerëzit në të gjithë botën duan të dinë se njerëzimi do të hakmerret – në rast se gjenocidi, krimi i luftës ose dhuna tjetër kryhet kudo dhe në çdo kohë, se ka një gjykatë para së cilës autorët do të mbajnë përgjegjësi.”

Nga libri “Pajtimi i vështirë” i autorit Enver Gjuliman

′′ Ljudi širom svijeta žele da znaju da će se čovječanstvo osvetiti – ako se genocid, ratni zločin ili drugo nasilje počini bilo gdje i u bilo kojem trenutku, da postoji sud pred kojim će počinioci biti odgovorni.”
Iz knjige ′′ Teško pomirenje ′′ autora Envera Gjulimana
Na oficijelnoj facebook stranici gospodina Kamberija je u nešto dužem tekstu upućen poziv međunarodnoj zajednici da uzme pouke iz genocida u Srebrenici i drugih zločina.

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA TREBA NAUČIT LEKCIJU IZ SREBRENICE: NE LASKAJTE VUČIĆU DOK ODBIJA PRIZNATI GENOCID I ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI
Iako odgođeno i uz priznavanje genocida samo za Srebrenicu, kazna doživotnog zatvora za zločinca Ratka Mladića oslobađa vijesti za žrtve, pravdu i čovječanstvo.
Ali ova rečenica je poruka državi Srbiji, a posebno međunarodnoj zajednici.
Za aktuelnog predsednika Republike Srbije Aleksandra Vuičića, koji je svojevremeno podržao Ratka Mladića i koji je prije nekoliko dana opisao dan objavljivanja sudske odluke kao “težak dan” za Srbiju.
Za institucije Republike Srbije koje i dalje negiraju genocid u Srebrenici i odgovornost Srbije za zločine protiv čovečnosti u regionu.
Da međunarodna zajednica nauči svoje lekcije iz genocida u Srebrenici i dugogodišnjeg nedostatka međunarodne pravde, ne laskajući dalje predsjedniku Vučiću dok on negira genocid i zločine protiv čovječnosti, koji su počinjeni od strane srpskog državnog aparata.
“Poricanje genocida posljednja je faza genocida,” s pravom je rekao bivši tužilac Haškog suda Serge Brammertz.
Poricanje genocida završeno je danas na međunarodnom sudu. To se mora završiti i u Srbiji.
Odgovornost je međunarodne zajednice da okonča maženje predsjednika Vučića.
Prihvatanje genocida u Srebrenici od strane službenog Beograda i njegovo izvinjenje drugim narodima današnja je kolektivna svijest o nesvjesnosti Srebrenice od jučerašnjeg genocida.
Zvanično priznanje genocida nad Srebrenicom od strane Beograda i njegovo izvinjenje drugim narodima danas je kolektivna i nesvjesna svijest Srebrenice o jučerašnjem genocidu.
Tagovi