Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Politika Sandžak Stavovi

REAGOVANJA Nuradin Bicić, publicista iz Nju Jorka: Ne zaboraviti moral i primjereno ponašanje

Share

ZUKORLIĆ DUGUJE UGLJANINU

Ne mogu ostati ravnodušan na izjavu dr. Muamera Zukorlića, kojom neprimjereno i tendenciozno na tabolidnoj Happy televiziji optužuje dr. Sulejmana Ugljanina, osnivača i predsjednika SDA Sandžaka, navodno da vuče političke poteze u konsultaciji sa zvaničnicima iz Ankare i Tirane.

Zacijelo, demokratsko je pravo tko će s kim surađivati. Zato, potpisniku ovih redova, ne smeta što g. Zukorlić ima preneglašenu suradnju sa zvaničnim Beogradom.

Ono što mi doista smeta, jeste činjenica, zašto je Zukorlić zaboravio kako je ušao u javni život Sandžaka.

Naime, kao član Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandzaka sa područja Kosova bio sam svjedok, 1993. godine kada je gospodin Harun Hadžić, tadašnji predsjednik SDA Crne Gore, kod dr. Ugljanina u Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka, doveo mladića, tek svršenog studenta Muamera Zukorlića, a koji je tada bio preporučen za budućeg predsjednika Mešihata.

Tako je i bilo, Zukorlić je ubrzo izabran za vjerskog vođu, što će on iskoristiti za svoju afirmaciju, kako na osnivanju univerziteta, vjerskih škola, kao i kasnije za svoje uključivanje u politički život Sandžaka i Srbije.

Kao čovjek koji prati zbivanja u Sandžaku, Kosovu i šire, kao jedan od najstarijih aktivista iz bošnjackog naroda, želim pozvati sve javne ličnosti iz redova Bošnjaka na primjereno i razumno držanje, a posebno pozivam g. Zukorlića da u svojoj kritici društvenih tokova ne zaboravi moralni dug prema gospodinu Ugljaninu.

Jer, da nije bilo dr. Ugljanina, Muamer Zukorlić bi ostao da djeluje u rodnom Orlju ili nekom drugom mjestu.

 

Nuradin BICIĆ, publicist
New York USA

Tagovi