Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Bosna i Hercegovina Kosovo Politika Srbija Vijesti

Ratni zločinci podržavaju Vučića i SNS

Share

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) je u svojoj publikaciji, koju vam činimo dostupnom, analizirao i pobrojao ratne zločince koji su kandidati, učesnike rata kao kandidate i ratne zločince koji podržavaju određene izborne liste na izborima u Srbiji. Čak dvojica od trojice iz posljednje kategorije podržavaju Aleksandra Vučića i SNS.

Izborna tišina je predviđena zakonom kako bi birači/građani u miru mogli donijeti svoju odluku. Međutim, mi ne možemo u miru i tišini da posmatramo kako političku scenu i izbornu kampanju određuju i obilježavaju ratni zločinci.

Inicijativa mladih za ljudska prava upozorava i izvještava o učešću ratnih zločinaca u javnom životu iz uvjerenja da je to uvreda za žrtve, prijetnja za mir u regionu i ručna kočnica za procese demokratizacije i evropeizacije zemlje.

Pregled učešća zločinaca u izbornoj kampanji, kao i osoba povezanih sa zločinima, pokazuje da slede identičnu političku matricu, bez obzira na to koju partiju podržavaju, i dijele zajedničke teme i vrijednosti: negiranje zločina, delegitimizacija Tribunala u Hagu, protivljenje članstvu Srbije u Evropskoj uniji i raspirivanje mržnje i netrpeljivosti prema narodima u regionu.

Osuđeni ratni zločinci u Srbiji su od strane vladajućih struktura prethodnih godina glorifikovani i kroz institucije i kroz medije, a budući da su veliku ulogu imali i u ovom izbornom procesu, moguće je da će u skupštinskim klupama i naredne četiri godine ponovo sjedjeti ratni zločinac.

Izvještaj možete pročitati ovdje.

Izvor: yihr.rs
Tagovi

Može vam se svideti