Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Kosovo Politika Region Srbija Vijesti

Privremene tablice nisu naša želja, Srbija nam ih je nametnula

Share

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da uspostavljanje reciprociteta za izdavanje privremenih tablica nije želja Kosova, već nametanje Srbije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kurti je u Skupštini Kosova govorio o  početku primjene odluke o izdavanju privremenih tablica na graničnim prijelazima za vozila s registarskim tablicama iz Srbije. Kazao je da je Republika Kosovo 15. septembra prestalo da izdaje registarske tablice KS, jer od tog datuma one više nisu validne na Kosovu.

On je podsjetio da je tehnički sporazum između Kosova i Srbije o slobodi kretanja postignut 2011. godine, a finalizovan je u Briselu 14. septembra 2016. godine i od tada je Kosovo primjenjivalo sve svoje obaveze, uključujući i olakšicu procesa registracije vozila.

“Jedna od olakšica je bila produženje validnosti registarskih tablica KS na pet godina, tačnije do 15. septembra 2021. kada je bio zadnji rok za uklanjanje i upotrebu ovih tablica, kao i tablica sa skraćenicama KM za Kosovku Mitrovicu, PR za Prištinu, UR za Uroševac, PZ za Prizren i GL za Gnjilane”, kazao je Kurti.

Kurti je rekao da odluka nije uperena protv srpskih građana Kosova niti ima za cilj da im ugrozi slobodu kretanja ili da provocira bilo kakvu destabilizaciju. Naglasio je da očekuje od svih građana da shvate da se danas ne dešava ništa nezakonito ili diskriminatorsko.

“Danas samo počinje primjena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU, jer je sloboda kretanja ljudsko pravo i evropska vrijednost. Zato molim srpske građane da nastave svakodnevni ritam bez uznemirenja i brige da im se ugrožava neko pravo. Vi ste svi ravnopravni građani ove zemlje sa svim pravima i obavezama”, kazao je Kurti.

Premijer Kurti je ocijenio da uspostavljanje reciprociteta za izdavanje privremenih tablica nije želja Kosova, nego je imponirano od druge strane, a građani Kosova već deset godina plaćaju privremene tablice za ulazak u Srbiju. Kazao je da Kosovo ne želi privremene tablice, ali da dok ih bude sa srpske strane biće ih i sa kosovske.

U odluci za izdavanje privremenih registarskih tablica koje se vrši na svim graničnim prijelazima Republike Kosovo, vozači vozila su dužni da privremene registarske tablice postave na vidljiva mjesta, naprijed i pozadi vozila. Važenje privremenih registarskih tablica je 60 dana, a koštaju pet eura.

Tagovi

Može vam se svideti