Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Priboj Prijepolje Sandžak

PRIBOJ: 70% taksi koje plaćaju vlasnici šuma ide u Beograd

Share

Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma “Omorika” (RAŠ “Omorika”) koja djeluje, osim na području Užica i Bajine Bašte, također i u opštinama zapadnog Sandžaka, započela je kampanju i projekat “Od šuma za šume”, piše PP Media.

Ovim projektom RAŠ “Omorika” sprovodi kampanju javnog zagovaranja pravičnog i namjenskog trošenja sredstava Budžetskog fonda za šume na lokalnom nivou.

Cilj kampanje je da sredstva u lokalnim budžetima namijenjena za unapređenje šuma budu namjenski utrošena.

Vlasnici privatnih šuma za svaki kubni metar posječenog drveta moraju da plate  taksu koja se slijeva u Budžetski fond za šume, a 30% toga pripada budžetu lokalne samouprave gdje se šuma nalazi, kaže Jasminka Dizdarević, menadžerka projekta..

Ona dodaje da će se projektom utvrditi tačni iznosi i da je riječ o veoma bitnom pitanju za ovaj kraj, na kojem je 45% teritorije pod šumama.

Ovaj novac mora po zakonu biti vraćen tamo odakle je potekao, tj. za nova pošumljavanja, njegu šuma ili izgradnju šumskih protivpožarnih puteva i zato želimo da građane uključimo u odlučivanje o usmeravanju tog novca, zaključuje Dizdarević

Tagovi