Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Kosovo Region Vijesti

Premijer Kurti povodom Dana Srebrenice: Dobrosusjedstvo se razvija osuđivanjem i distanciranjem od zločina

Share

Premijer Republike Kosovo, oglasio se svom zvaničnom facebook nalogu povodom Dana Srebrenice, kojom prilikom je istakao i važnost nedavno izglasane Rezolucije u parlamentu te susjedne države.

Danas se obilježava 26. godišnjica genocida u Srebrenici koji su počinile srpske snage nad bošnjačkim žrtvama.

Razne međunarodne institucije, uključujući i Evropski parlament, proglasile su 11. juli datumom obilježavanja najsurovijeg masakra za kojeg Evropa zna, od Drugog svjetskog rata. Prije nekoliko dana, Skupština Kosova usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i poziva vladu Kosova da oda počast žrtvama i sjećanju na ovaj datum.

U 5. tački rezolucije da Skupština Kosova:
“Poziva sve zemlje u regionu da ulože dodatne napore i privedu pravdi sve one koji su odgovorni za planiranje i počinjenje genocida u Srebrenici.”

Dok tačka br. 6 ističe da ova rezolucija:
“Pokazuje spremnost Republike Kosovo i apeluje na zemlje regiona da poboljšaju međusobne odnose i suživot među ljudima, kako bi se poboljšala ekonomija i evroatlantske integracije zemalja zapadnog Balkana.”

Želimo mir, saradnju i jednakost među narodima na Balkanu. Ali temelj tog mira je kažnjavanje zločinaca.

Nezamislivo je kako i u 21. stoljeću postoje političari u našem regionu koji kažu, kako smo mi koji tražimo kaznu za genocid, ustvari protiv dijaloga i dobrosusjedstva. Suprotno tome, jedino dobrosusjedstvo razvija se osuđivanjem zločina utvrđenih pravdom, a jedini dobar dijalog događa se kada se strane ne boje distanciranja od zločina.

Neka sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici bude vječno, da nikada više Balkan, niti svijet, ne budu žrtve sila i država sa genocidnim ambicijama.

Tagovi

Može vam se svideti