Predsjednici Ugljanin i Kurti saglasni: Koncept samoopredjeljenja je najbolji put za Sandžak

Predsjednici Ugljanin i Kurti saglasni: Koncept samoopredjeljenja je najbolji put za Sandžak

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin sa saradnicima posjetio je Albina Kurtija predsjednika Pokreta Samoopredjeljenje.

Predsjednik Ugljanin je predsjedniku Kurtiju i njegovim saradnicima čestitao na ostvarenim izbornim rezultatima, u izbornom procesu koji je protekao u miru i demokratskoj atmosferi, i izrazio nadu da će se formiranje Vlade i drugih institucija odvijati nesmetano.

Predsjednik Ugljanin je upoznao domaćine sa političkom situacijom u Sandžaku, diskriminatorskom srpskom državnom politikom koja se sprovodi nad građanima Sandžaka i činjenicom da zločini počinjeni nad Bošnjacima do danas nisu riješeni.

Također, upoznati su sa zahtjevom za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, kao trajnim i stabilnim mehanizmom za uspostavljanje regionalne stabilnosti i saradnje među državama i narodima na Balkanu.

Pobjednik kosovskih izbora i lider najjače političke organizacije Pokreta Samoopredjeljenje, Albin Kurti upoznao je delegaciju SDA Sandžaka sa političkom situacijom na Kosovu, procesom formiranja novih institucija kao i sa prioritetima nove Vlade.

Dvije delegacije saglasile su se da je samoopredjeljenje kao međunarodno pravni princip jedino garantuje nesmetan politički, društveni i ekonomski razvoj bez uslovljavanja.r

Pedsjednici Ugljanin i Kurti saglasili su se da saradnju između Sandžaka i Republike Kosovo, SDA Sandžaka i Pokreta Samoopredjeljenje u narednom periodu treba dalje produbiti i konkretizovati.

 

(sda.rs)