Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Albanija Kosovo Preševska Dolina Vijesti

Predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani: Albanija treba usvojiti rezoluciju kojom se osuđuje srpski genocid

Share

“Znate da je put Kosova uvek bio pun izazova, cijeli naš proces izgradnje države. Mi smo imali Albaniju na svojoj strani”, kazala je Vjosa Osmani, vršilac dužnosti predsjednice Republike Kosovo, na press konferenciji prilikom susreta sa predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom.

Vjosa Osmani je članica Demokratskog saveza Kosova, ali je nedavno najavila istupanje i formiranje svoje grupacije, te i predizbornu koaliciju sa Samoopredjeljenjem Albina Kurtija. Na poziciju vršioca dužnosti predsjednika Republike je došla nakon ostavke Hašima Taćija.

Ova mlada i perspektivna kosovska političarka je kazala ovom prilikom da je Srbija počinila genocid na Kosovu i da je cijeli svijet tome svjedočio.

Stoga je pozvala Albaniju da usvoji rezoluciju o tome, kao i da pruži druge vidove podrške Kosovu, čije učešće u brojnim međunarodnim organizacijama Srbija opstruiše.

Osmani je podsjetila i na stav Kosova o “mini Šengenu”, o čemu je obavjestila i premijera Albanije Edija Ramu.

“Mnogo je argumenata na osnovu kojih smo izgradili takav stav. Mnogo je nade da će premijera Ramu uveriti da ovo nije projekat koji favorizuje Kosovo i Albaniju. Mislim da je od početka pogrešno”, izjavila je Osmani.

Osmani se osvrnula i na situaciju Albanaca u Srbiji, rekavši da Kosovo i Albanija treba da jače sarađuju po pitanju sitiuacije u Preševskoj dolini.

“Također smo razgovarali o zločinu u Preševu, gde se odvija tiho etničko čišćenje, koje zahtjeva konkretniju saradnju između naše dvije zemlje, ali i sa EU kako bi Srbija zaustavila ta čišćenja”, rekla je Osmani.

Tagovi

Može vam se svideti