Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Predsjednica BNV dočekala predstavnike jedine opozicione grupe u Srbiji

Kosovo Preševska Dolina Sandžak Srbija

Predsjednica BNV dočekala predstavnike jedine opozicione grupe u Srbiji

Share
Bošnjačko nacionalno vijeće danas su posjetile delegacije Albanskog nacionalnog vijeća i manjinske poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“  u Skupštini Srbije i tom prilikom se susreli sa rukovodstvom Vijeća.
U izjavi za medije nakon sastanka, predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je rekla da su na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji iz 2018 godine, Bošnjačko nacionalno vijeće i Albansko nacionalno vijeće uspostavili saradnju i zajednički pristup u regionalnim politikama, programima i inicijativama kao i uspostavljanju zajedničkih mehanizama, zaštite, razvoja i unapređenja nacionalnih prava, sloboda i identitetskih pitanja.
„Kao nastavak saradnje na realizaciji našeg memoranduma je i današnja posjeta predsjednika Albanskog nacionalnog vijeća i njegove delegacije koju  čine i narodni poslanici poslaničkog kluba „Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka“ u novom sazivu republičke skupštine koji zastupaju interese Bošnjaka i Albanaca i drugih nacionalnih manjina i manjinskih naroda i koji ujedno čine jedinu opoziciju u skupštini Srbije. Mi smo iskoristili ovu priliku da upoznamo narodne poslanike sa položajem i statusom Bošnjaka kao i radom Bošnjačkog nacionalnog vijeća i sa poteškoćama sa kojima se susrećemo.“ – kazala je dr. Curić.
Predsjednik Albanskog nacionalnog vijeća Ragmi Mustafa je rekao da je danas sa partnerima iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća razmotrio mogućnosti za dalju saradnju u oblasti unaprjeđivanja kolektivnih prava bošnjačke i albanske zajednice.
„Svjesni ozbiljnosti situacije u Preševskoj dolini i Sandžaku mi moramo uspostaviti saradnju u regionalnim politikama, programima i inicijativama. U razgovoru sa poslanicima manjinske grupe u Skupštini Srbije imali smo priliku da predstavimo naše probleme kako bi naši poslanici na najbolji način i predstavili to skupštini. Na taj način stvaramo novi mehanizam saradnje.“ – rekao je Mustafa.
Sastanku su prisustvovali poslanici manjinske poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“  Šaip Kamberi, Selma Kučević, Mirsad Hodžić i Enis Imamović te predsjednik Skupštine opštine Bujanovac Enver Ramadani.

(bnv)
Tagovi

Može vam se svideti