Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Bosna i Hercegovina Kultura i obrazovanje Politika Region Sandžak Vijesti

Predsjednica BNV dobitnica Povelje ‘Prijatelj Bosne’

Share

PREDSJEDNICA BNV DOBITNICA POVELJE „PRIJATELJ BOSNE“

Povelja Prijatelj Bosne za 2021. godinu uručena je predsjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmini Curić u znak zahvalnosti za prijateljstvo i izuzetan doprinos očuvanju i afirmaciji multikulturalne, demokratske i suverene Bosne i Hercegovine.

Nagradu je predsjednici uručio prof. dr. Mirko Pejanović ispred Odbora za dodjelu godišnjih priznanja udruženja Bosansko-tursko prijateljstvo „Bosfor“.

Predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je izjavila da joj je posebna čast što je dobila ovu nagradu koja se dodjeljuje na godišnjicu Sultan Fatihove Ahdname iz 1463. godine koja je preteča mnogim konvencijama za zaštitu ljudskih i manjinskih prava.

„Upućujem zahvalnost organizatoru što je u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i mom radu i djelovanju prepoznao elemente afirmacije nezavisne, cjelovite i suverene države Bosne i Hercegovine. Mi vidimo Bosnu i Hercegovinu kao državu koja je zajednica ravnopravnih naroda i građana i to baš onakva kakvu nalaže sultan Fatih svojom ahdnamom.“ – kazala je dr. Curić.

Dobitnici ovogodišnjih nagrada Prijatelj Bosne i Zlatna Ahdnama su i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, prof. dr. Dževad Jahić te Avdija Pepić, predsjednik SDA Makedonije. Povelja Prijatelj Bosne posthumno je dodjeljena i Rafetu Husoviću, predsjedniku Bošnjačke stranke Crne Gore te dr. Hasimu Mekiću, dugogodišnjem predsjedniku Izvršnog odbora BNV.

Udruženje Bosansko-tursko prijateljstvo „Bosfor“ je dodijelilo nagrade na svečanoj akademiji organizovanoj povodom 558. godišnjice Ahdname Sultan Fatiha. Dodjela nagrada je organizovana po 19. put i to povodom 28. maja – Dana zajedništva, ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini.