Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Kosovo

POTVRĐENE OPTUŽNICE SPECIJALNOG SUDA. PREDSJEDNIK REPUBLIKE HAŠIM TAĆI PODNIO OSTAVKU

Share

Nakon što je Specijalni sud potvrdio optužnicu iz aprila mjeseca ove godine, predsjednik Hashim Thaçi je podnio ostavku na mjesto predsjednika Republike Kosovo, u želji da sačuva integritet Republike, rekao je u svom saopštenju.

– Da bih zaštitio integritet Kosova, poštujući partnerstvo s međunarodnom zajednicom, danas podnosim ostavku na mjesto predsjednika. Osjećam se veoma ponosno na ovu odgovornost koju sam nosio. U ovim novim okolnostima pozivam političke snage da budu oprezne da se ne produbljuje skupa ili institucionalna kriza. Zemlja nema vremena za izgubiti”, naveo je Thaçi.

Osim predsjednika Thaçija, optužnice su podignute i protiv drugih komandanata UĆK u oslobodilačkom ratu, Kadrija Veselija, Jakuba Krasniçija itd.

Ovim povodom se oglasio i Kadri Veseli, predsjednik Demokratske partije Kosova (PDK), inače partije čiji je predsjednik do dolaska na funkciju predsjednika republike bio Hashim Thaçi.

On je kazao da želi obavjestiti građane Republike, da će se svakako dobrovoljno predati Haagu i odgovoriti na navode optužnice, naglašavajući da zasada neće više komentirati:

Jučer popodne su me iz Tužiteljstva specijaliziranih vijeća obavijestili da je sudac potvrdio optužnicu protiv mene. Ovom izjavom želim obavijestiti građane Kosova da sam poduzeo neophodne mjere za dobrovoljno putovanje u Haag kako bih odgovorio na ove navode. Ovog puta neću dalje komentirati”, izjavio je Kadri Veseli.

Tagovi

Može vam se svideti