Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Kosovo Politika Preševska Dolina Region Sandžak Srbija Vijesti

Poslanici Skupštine Srbije priznaju nezavisnost Kosova i podržavaju vladu Albina Kurtija

Share

Priština, 8. jula 2021

KABINET PREMIJERA REPUBLIKE

 

Šest članova Narodne skupštine Srbije priznaju nezavisnost Kosova i podržavaju vladu Albina Kurtija.

Gospodin Sulejman Ugljanin, predsjedavajući Stranke demokratske akcije Sandžaka, gospodin Shaip Kamberi, šef poslaničke grupe “Ujedinjena dolina – SDA Sandžak”, poslanici Enis Imamović, gospođa Nadija Beqiri, gospodin Mirsad Hodžić, gospodin Argje Bajrami i gospođica Selma Kučević, izrazili su svu svoju podršku premijeru Republike Kosovo Albinu Kurtiju, na sastanku koji su danas imali u njegovom kabinetu u Vladi Republike Kosovo.

Predsjednik SDA, gospodin Sulejman Ugljanin je zahvalio premijeru Kurtiju na usvajanju Rezolucije kojom se osuđuje genocid u Srebrenici.

Rekao je da su Bošnjaci veoma zahvalni što se kosovska skupština priklonila civilizacijskim vrijednostima i osudila najveći zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata. Tada su u Srebrenici srpske snage u jednom danu ubile i masakrirale preko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Gospodin Ugljanin naglasio je da poslanici koalicije “Ujedinjena dolina – SDA Sandžak” priznaju nezavisnost i državu Kosovo.

Rekao je da podržavaju premijera Kurtija i vladu Kosova u njihovoj posvećenosti zaštiti prava Albanaca u Srbiji. Štiteći prava Albanaca, štitite i prava Bošnjaka, rekao je gospodin Ugljanin.

Pohvalio je pristup premijera Kurtija uspostavljanju reciprociteta prava nacionalnih manjina na Kosovu i u Srbiji. Ovo je lijek za rješavanje problema manjina na Balkanu, dodao je.

Poslanici su premijera Kurtija informisali o funkcionisanju izvršnih tijela Nacionalnih vijeća, rekli su da Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji ima 35 članova i 7 delegata u izvršnom odboru. Dok Skupština Albanskog nacionalnog vijeća broji 15 članova.

Premijer Kurti rekao je da je polovina Sandžaka trenutno u NATO-u, a polovina nije, na osnovu činjenice da je jedan dio Sandžaka u Srbiji, a drugi u Crnoj Gori.

Ponovio je da se Srbija mora distancirati od krvave prošlosti i politike Slobodana Miloševića. Bez distanciranja i pretvaranja Srbije u introspekciju svoje prošlosti, ona ne može krenuti ka budućnosti i normalizaciji odnosa s Kosovom, rekao je premijer Kurti.

Tagovi

Može vam se svideti