Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Bosna i Hercegovina Region Srbija Vijesti

Počinili genocid, a onda hapse one koji su se odbranili i preživjeli

Share

Posljednji potez sigurnosnih organa republike Srbije, još jedan je u nizu poteza, koji svjedoče da genocid za koji postoji pravosnažna presuda i odgovornost Srbije na način kako je to u njoj definisano, i dalje traje.

Edin Vranj je jedan od učesnika odbrane Goražda, grada koji je tri godine uspio odolijevati svim agresorskim nasrtajima u jednoj od najtežih opsada zapamćenih u povijesti ratovanja.

Sudija Evropskog sudu u Strazburu Faris Vehabović, u svojoj izjavi za Federalna TV navodi da je ovim hapšenjem prekršen Protokol koji su potpisala Tužiteljstva dvije države.

Tekst Protokola

On također dodaje da osuđeni ratni zločinci, kao i oni protiv kojih se vodi postupak, slobodno šetaju Srbijom. Poznato je da im se štaviše i daje medijski prostor kroz koji opravdavaju svoje zločine.

Također, za zločine koje srpski organi stavljaju na teret gospodinu Vranju, u Tužilaštvu BiH već postoiji predmet i istraga, a nema nikakvih naznaka o njegovoj odgovornosti.

Tužilaštvo BiH inače, još od vremena kada je rat trajao, procesuira sve ratne zločine za koje postoje osnovani dokazi.

Srpski pravosudni organi naprotiv, ne procesuiraju čak ni zločine koje su počinjeni na teritoriji i od strane organa Republike Srbije.

Ni do danas nisu poznate sve lokacije masovnih grobnica ubijenih građana Kosova 1998. i 1999., od strane pripadnika vojske i policije Srbije, a isto tako i zločini nad građanima Sandžaka.

Tagovi

Može vam se svideti