Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Historija Politika Sandžak Vijesti

POBJEDILA JE MILOŠEVIĆA NA IZBORIMA

Share

Nakon izbora 24. septembra 2000. godine, a koji su pokrenuli čuvene ‘petooktobarske promjene’, profesorica Vasvija Gusinac je postala prva demokratski izabrana gradonačelnica Novog Pazara u povijesti, predsjdnica opštine, kako se tada nazivalo.

Pobjedom nad Miloševićevim režimom, koji je na tim izborima imao dvije veoma jake izborne liste u sandžačkom glavnom gradu, gospođa Gusinac je definitivno upisana u povijest Novog Pazara i Sandžaka, ali su brojna i njena druga velika dostignuća u političkoj karijeri

Učešće na brojnim međunarodnim konferencijama u toku devedesetih, gdje je predstavljala Sandžak u vrijeme kada je to bilo najbitnije, osnivanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka, krovne nacionalne institucije, zatim pokretanje časopisa Sandžačke novine i kasnije dugogodišnje uređivanje, a što je bio rijedak primjer razbijanje medijske blokade u ondašnjem totalitarizmu i ne jedini primjer Profesoricinog djelovanja na tom polju, kao i brojne druge aktivnosti prije 2000. godine, hvale su vrijedna postignuća ove velike Sandžaklijke. Riječ je samo o tri detalja ove prebogate i uspješne biografije, a historija će još dugo nastaviti da bilježi.

U vrijeme kada je trajala kampanja državnog terora, posebno intenzivirana od 1993. godine i hapšenja članova SDA Sandžaka, profesorica Vasvija Gusinac je organizirala potpisivanje peticije za ukidanje potjernica i optužnica protiv dr. Sulejmana Ugljanina i desetine drugih bošnjačkih predvodnika. Herojstvo koje je time pokazala, prava je rijetkost.

Nakon 2004. do kada je bila funkciji gradonačelnice glavnog grada, prof. Vasvija Gusinac je direktor projektne jedinice Evropskog centra za mir i razvoj 2004-2005.,uključena je u rad lokalne samouprave u više navrata, generalni sekretar SDA Sandžaka 2013-2014., potpredsjednik BNV do 2018. itd.

Na izborima za BNV 2018. godine, kada je Vučićev režim poražen u Sandžaku, Profesorica je bila kandidat na pobjedničkoj listi ‘Samoopredjeljenje – Dr. Sulejman Ugljanin’, te svojim učešćem u ovom značajnom događaju dala veliki doprinos.

 

Rođena je 20. avgusta 1948. godine u Tutinu, a u Novom Pazaru živi od 1962. godine, gdje je preselila danas, 24. oktobra 2020. godine na Ahiret. INNA LILLAHI VE INNA ILEJHI RADŽIUN.

Tagovi