Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Aktuelne vijesti

Plav

 

TOPOGRAFIJA I DEMOGRAFIJA

 

Plav se nalazi u južnom Sandžaku, na 950 metara nadmorske visine. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, u općini Plav živi 3.800 ljudi te Plav spada u brojčano manje sandžačke općine. Planinski vijenci koji pokrivaju teritoriju se postepeno izdižu u pravcu jugozapad – sjeveroistok, sa oboda Zetsko-skadarske potoline i završavaju spletom najviših masiva Bogićevice, do prevoja Čakora i Rugova, u dužini oko 70 km, gdje se nalaze najviši planinski grebeni, Maja jezerce (2694 m), na albanskoj teritoriji, Đeravica (2656 m), na kosovskoj i najviši vrhovi Crne Gore: Maja Kolata (2528 mnv) i Maja Rosit (2525mnv) na plavskoj teritoriji. Plav i njegova okolina posjeduju jedinstvenu prirodnu ljepotu, koja nudi različite aktivnosti za ljubitelje zimskih sportova, kao i za one koji vole da pješače, pecaju i plivaju u kristalnoj vodi Plavskog jezera. To je i razlog zbog kojeg je ovo mjesto popularno u ekološkom turizmu – oko Plavskog jezera nalaze se eko-naselja i eko-hoteli, gdje se mogu naći svi potrebni uslovi za relaksaciju i odmor. Zimi je otvoreno nekoliko skijaških centara na obroncima Prokletija. Nacionalni park Prokletije je mjesto od velikog značaja. Dobilo je status nacionalnog parka 2009. godine i privlači turiste iz čitave Evrope svojim visokim obroncima (preko 2000 m) i velikim brojem ledničkih jezera – ima ih 6 u parku. U njemu se nalazi nekoliko ekosistema i tri različite klimatske zone. Ovo je jedinstveni nacionalni rezervat sa veoma raznovrsnom florom i faunom.Plavsko jezero je bez ikakve sumnje centar ekoturizma u regiji. To je drugo po veličini najveće jezero na teritoriji bivše Jugoslavije. Njegova čista voda je idealna za plivanje ljeti, a zimi se ono zaledi i postaje veliko klizalište. Na njemu se održavaju takmičenja u plovidbi brodom, veslanju i ronjenju i regate. Postoje svi uslovi za sportsko pecanje. Vjeruje se da voda iz jezera ima ljekovita svojstva.

Plav je osnovan u srednjem vijeku i prema legendi ime potiče od starorimskog imperatora Plavija, dok druga legenda kaže da je dobio ime po stalnim poplavama u okolini Plavskog jezera. Prva naselja su spominjana već u XIII vijeku.

 

HISTORIJA I KULTURA

 

Pored prirodnih ljepota, Plav krase i mjesta od historijske važnosti.Jedna od najstarijih zgrada u Plavu je Redžepagića kula- sagrađena u XVII vijeku za vrijeme osmanske vlasti. Bilo je više kula u ovom kompleksu, ali nisu opstale do danas. Najstarija džamija je Stara (Čaršijska) džamija. Sagrađena je 1471. godine i ima zanimljiv izgled – glavni dio je sagrađen od kamena, dok je ulaz od drveta. Zadržala je moderan izgled samo u VIII vijeku. Sultanova džamija je sagrađena u XX vijeku. Plavski kraj je bogat javnim česmama i šadrvanima. Važno je napomenuti da skoro sve džamije imaju šadrvane u svom haremu. Neki su sagrađeni od tvrdog materijala, obloženi mermerom, neki su od drveta. Jedan od najljepših je onaj koji se nalazi ispred Stare džamije. Šadrvan je napravljen od drveta tako da se potpuno uklapa u ambijent sa Starom džamijom. Na prostoru plavske općine ima veliki broj starih nišana sa ispisanim epitafima, a ima i onih bez ikakvih natpisa. Mezaristana ima nekoliko na prostoru plavske opštine, a ima ih i u haremima nekih džamija. Nišani su najčešće klesani u Makedoniji i na Kosovu i donošeni u ove krajeve. Na ovim nišanima posebnu vrijednost čini islamska epigrafika ispisana u prozi i stihu koja se punih sto godina izučava u svijetu. Ukrašeni su raznim oblicima i ornamentima, čijom su ljepotom bili očarani mnogi putopisci. Ovakvi nišani se pojavljuju sve do 1912. godine, a nakon te godine i odlaska osmanske vlasti sa prostora Balkana, natpise pisane na staroosmanskom i arapskom jeziku zamijenili su nišani sa natpisima na latiničnom i ćiriličnom pismu. Treba reći da, s obzirom

da ovi nadgrobni spomenici svojom starošću, dokumentovanošću i religioznom vrijednošću, predstavljaju kulturnu baštinu naroda i kraja i mjesta gdje se nalaze, obavezuju one koji to najbolje mogu i treba da ih čuvaju od uništavanja. Kao i susjedna općina Gusinje i Plav je multietnička sredina u kojoj žive pripadnici svih sandžačkih naroda – Albanci, Bošnjaci, Srbi i Crnogorci.

Nosilac kulturnog života na području općine Plav je JU Centar za kulturu u čijem sastavu se nalaze: Dom kulture u Plavu, Dom kulture u Gusinju i Dom kulture „Milija Milačić“ u Murini. Centru za kulturu u Plavu, kao osnovnom nosiocu kulturnih aktivnosti pripadaju i gradske biblioteke u Plavu, Gusinju i Murini, čiji ukupni fond knjiga iznosi oko 22.500. Kulturni program općine Plav upotpunjavaju brojna kulturna dešavanja i manifestacije od kojih najznačajnije predstavljaju:

-Zavičajni susreti na Alipašinim izvorima,

-Dani borovnice, dobitnik prestižne nagrade Wild beauty u 2011. godini

-„Limska regata” – rafting gumenim čamcima,

-Rafting niz Ljuču,

-Tradicionalni susreti u Vusanju,

-Dani behara,

-Dječji maskenbal,

-Likovna kolonija,

-Plavski književni susreti,

-Dani meda

-Međunarodna studentska likovna kolonija “Hrid „

-Projekat „Prokletije bez granica“