Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Kosovo Novi Pazar Sandžak Sjenica Srbija

PITANJE MASOVNIH GROBNICA U SANDŽAKU I DALJE POD VELOM TAJNI

Share

Nedavno otkrivanje masovne grobnica Kiževik kod Raške, pokrenulo je dvadesetogodišnje pitanje takvih lokacija u samom Sandžaku, a na kojima su sigurnosne službe Srbije (tadašnje SRJ) skrivale tijela građana Kosova, ubijenih u ratu.

Još tada je u medijima najavljena pretraga lokacija Štavalj (opština Sjenica), Kozarevo (Novi Pazar) i drugih, a pozivajući se na izjave zvaničnika, prije svega šefa vladine komisije Veljka Odalovića

Ali javnost se, kao uostalom i minulih dvadeset godina, i dalje ne upoznaje sa činjenicama koje državni organi skrivaju po ovom pitanju.

Podsjećamo, Kiževik je lokacija u neposrednoj blizini Rudnice, a gdje je 2013. otkrivena masovna grobnica sa 53 tijela albanskih civila.

Jedina činjenica koja je zvanično potvrđena do danas, je to da je na ovom mjestu “pronađeno petnaest do osamnest tijela NN lica”.

Šef opozicionog poslaničkog kluba Ujedinjena Dolina – SDA Sandžaka gospodin Šaip Kamberi, postavio je u svom posljednjem obraćanju od nadležnih organa odgovor dokle se stiglo sa ovom istragom.

 

Tagovi

Može vam se svideti