Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Bosna i Hercegovina Sandžak Srbija

Osnivač logora Sušica Svetozar Andrić poslanik u srpskoj Skupštini

Share

Vlasenički logor Sušica je otvoren u maju 1992. godine, a zatvoren u septembru iste, za koje vrijeme je u njemu ubijeno 1.617 Bošnjaka sa područja vlaseničke opštine i okoline, a oko 8.000 je prošlo torturu.

Broj ubijenih je i veći, jer je ovaj kratkotrajni logor služio kao usputna stanica u odvođenju Bošnjaka na druga mjesta na kojima je vršena egzekucija.

Odluku o osnivanju logora je donio major Svetozar Andrić, a Fond za humanitarno pravo u svojoj krivičnoj prijavi navodi da je Andrić 28. maja 1992. godine naredio “iseljavanje” bošnjačkog stanovništva iz Zvornika, što je za posljedicu imalo odlazak više od 10.000 Bošnjaka.

FHP također navodi i ovaj logor:

Već nekoliko dana kasnije, 31. maja 1992. godine, Andrić je izdao naređenje o osnivanju logora Sušica u Vlasenici. Logor je postojao sve do 30. septembra 1992. godine, a zatočenici su svakodnevno prebijani, žene koje su bile zatvorene u logoru su silovane. 

Svetozar Andrić nije odgovarao, već je danas je narodni poslanik.

Pred sudovima u Hagu i Bosni i Hercegovini su za zločine u ovom logoru osuđeni srpski zločinci: Dragan Nikolić na 20 godina, Predrag Bastah na 22 godine i Goran Višković na 18 godina zatvora.

Jedan od zarobljenika je Smail Tutić, a ovo je njegovo polučasovno svjedočenje:

Tagovi