Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Bosna i Hercegovina

Optužnica protiv tri pripadnika ravnogorskog pokreta / Među njima i Slavko Aleksić bliski prijatelj Aleksandra Vučića

Share

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Dušana Sladojevića (1957.) iz Ključa, Slavka Aleksića (1956.) iz Bileće i Riste Lečića (1963.) iz Trebinja, koji se terete za krivično djelo – izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i Ostalima, prema članu 145. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Sladojević, Aleksić i Lečić se terete da su 10. marta 2019. godine sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH, prenijela je Fena.

Veličanje četničkog pokreta

Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske” i optuženi Aleksić, sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi Risto Lečić tereti se da je prilikom okupljanja na trgu, započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, navodi se u saopćenju.

 balkans.aljazeera 

Tagovi

Može vam se svideti