Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Nova Varoš Novi Pazar Politika Priboj Prijepolje Sandžak Sjenica Srbija Stavovi Tutin

Opasna teza SPP da Vučić, Vulin i Brnabić trebaju “osigurati jedinstvo IZ”!

Share

U svom intervju za Danas poslanica režimske SPP Misala Pramenković je između ostalog izjavila da po pitanju “vraćanja jedinstva Islamske zajednice”, SNS treba “pokazati više volje i spremnosti da do toga i dođe”.

U ovakvoj formulaciji se može osjetiti i blagi prigovor da SNS nedovoljno radi na tome, a izjava je uslijedila nakon konstatacije sa pohvalama na račun SNS, kako je navodno period diskriminacije Bošnjaka u Srbiji prestao i da su sada započeti projekti poput aerodroma i ostala mega-obećanja koje slušamo godinama.

Na stranu snishodljivost SPP spram vlasti i sve ostalo, ali po pitanju “jedinstva IZ” se nužno nameće zabrinutost, kako to SPP zamišlja jedinstvo IZ, ako je za takvo nešto potrebna aktivnost, odnosno “volja i spremnost” SNS?

Kako to tačno SNS treba pokazati volju i na šta to treba pokazati spremnost, a da bi došlo do jedinstva IZ?!

Podijeljenost Islamske zajednice je problem podijeljenosti između vjernika i valjda među njima treba tražiti volju i spremnost, a ne kod SNS? Je li to SNS nekom silom državne vlasti treba sprovesti “jedinstvo”?

Nije izjava poslanice vladajuće koalicije Misale Pramenković nipošto jedina izjava koja ide u ovom smjeru. Zapravo, u svakom nastupu na TV Happyju, Pinku ili bilo gdje, predsjednik SPP Muamer Zukorlić, kao uvjet za jedinstvo IZ navodi odlučnost režima, akciju režima ili slično tome.