Učitavanje

Unesite za pretraživanje

NOVI IZVRŠNI ODBOR BNV – PRIORITET REVIZIJA NASTAVNIH PROGRAMA

Sandžak Srbija Vijesti

NOVI IZVRŠNI ODBOR BNV – PRIORITET REVIZIJA NASTAVNIH PROGRAMA

Share
Bošnjačko nacionalno vijeće danas je održalo svoju 7. redovnu sjednicu na kojoj  je izabran novi Izvršni odbor Vijeća.
Novi predsjednik Izvršnog odbora bit će dr. Fahrudin Mavrić, univerzitetski profesor iz Novog Pazara, a Izvršni odbor Vijeća činit će Mirfat Tahirović i Selma Kučević iz Tutina, Minela Kalender iz Sjenice, dr. Nadir Dacić iz Prijepolja te Behija Hadžić iz Nove Varoši.
Na današnjoj sjednici je donijeta i odluka kojom se obavezuje Izvršni odbor da formira nezavisnu stručnu komisiju koja će izvršiti revidiranje nastavnih planova programa za obrazovanje na bosanskom jeziku.
Komisija će bit sastavljena od nezavisnih eksperata teoretičara iz oblasti bosanskog jezika, historije i kulture, i praktičara (nastavnici/ce, učitelji/ce) koji realizuju nastavu na bosanskom jeziku. Komisija će imati za zadatak da izvrši revidiranje postojećih planova i programa za obrazovanje na bosanskom jeziku.
Također, Vijeće je donijelo odluku kojom se obavezuje Izvršni odbor da podnese izvještaj o realizaciji i kvalitetu nastave na bosanskom jeziku.

Bošnjačko nacionalno vijeće je konstatovalo i prestanak mandata Esadu Džudžu jer vijećnik više od godinu dana nije učestvovao u radu Vijeća čime su se stekli zakonski uslovi da se mandat dodijeli narednom vijećniku sa iste liste kandidata.