Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Bosna i Hercegovina Historija Region Srbija Vijesti

Nekažnjeni srpski zločini: U junu 92. oko 140 živih Višegrađana spaljeno

Share

U Višegradu je danas obilježena 29. godišnjica ratnog zločina nad Bošnjacima, koji su počinile srpske jedinice.

U znak sjećanja na tri hiljade žrtava, bačeno je isto toliko ruža s mosta Mehmed-paše Sokolovića.

Porodice žrtava ponovno su od nadležnih u Bosni i Hercegovini i Srbiji zatražile da isprazne akumulaciju jezera kako bi pronašli posmrtne ostatke najbližih.

Godišnjicu zločina obilježavaju posjetom lokacijama najmasovnijih stradanja, među kojima su i mjesta poznata kao žive lomače. Zločine koji su se ondje dogodili Haški sud je označio kao najgore počinjene tokom rata u BiH.

“Ovdje se nalazimo iznad najveće masovne grobnice u Bosni i Hercegovini”, kazali su predstavnici udruženja žrtava misleći na rijeku Drinu i na činjenicu da su mnogi od njihovih sugrađana ubijeni upravo na ovom mostu a tijela su bačena u rijeku pa zbog toga posmrtni ostaci mnogih od njih još nisu pronađeni.

U Višegradu su se, između ostalih, dogodila i dva ratna zločina koja su najbrutalniji ratni zločini u Bosni i Hercegovini. Najprije je 14. juna 1992. godine 59 civila, uglavnom žena i djece, zatočeno u jednu kuću koja je potom zapaljena, a svi koji su pokušali pobjeći iz te “žive lomače” su ubijeni, da bi se samo 14 dana kasnije gotovo isti zločin dogodio u naselju Bikavac, gdje je zatočeno najmanje 60 civila a oni koji su pokušali pobjeći su ubijeni.

U Hagu je za te zločine, između ostalih, osuđen Milan Lukić na doživotni zatvor a predsjedavajući Sudskog vijeća je istakao prilikom čitanja presude kako se radi o zločinu koji pokazuje nevjerovatan prezir prema ljudskom životu.

Za zločine u Višegradu je ukupno osuđeno 19 osoba u Hagu i u Bosni i Hercegovini, a u toku je postupak protiv 12 ljudi u Srbiji i BiH.

Iz udruženja žrtava ističu da je još jako mnogo onih koje treba procesuirati. Smatraju da su činili ratne zločine a sada slobodno šetaju ulicama Višegrada.

(Autonomija/AJB)