Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Kultura i obrazovanje Novi Pazar Sandžak

NASTAVAK SARADNJE: Mešihat Sandžaka primio delegaciju Turske islamske zajednice Njemačke

Share

Delegacija Turske islamske zajednice u Njemačkoj (DITIB) posjetila je danas Mešihat IZ Sandžaka i tom prilikom se susrela sa rukovodstvom Mešihata.

Predsjednik Mešihata IZ Sandžaka i muftija sandžački Senad ef. Halitović je na sastanku naglasio dobru saradnju sa Upravom za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) koja pruža značajnu podršku radu i djelovanju Mešihata.

Također, izražena je želja za intenzivnijom saradnjom sa Turskom islamskom zajednicom u Njemačkoj te zahvalnost na podršci Mešihatu IZ Sandžaka kroz projekte, naročito one humanitarnog karaktera.

Nakon posjete, delegacija Turske islamske zajednice u Njemačkoj i rukovodstvo Mešihata IZ Sandžaka uz prisustvo generalnog konzula R. Turske Bašara Bašola podijelili su humanitarne pakete porodicama u potrebi.

Ukupno 150 humanitarnih paketa koji su danas podijeljeni u haremu novopazarske Stambol džamije donacija su Turske islamske zajednice u Njemačkoj.

Pored muftije Halitovića današnjem sastanku i podjeli humanitarnih paketa prisustvovali su i zamjenik muftije Muhamed. ef. Demirović, šef Vjersko-prosvjetne službe, Bajazit ef. Nicević, šef Ureda za da’wu, Jakub ef. Leković te direktor Sinan-begove medrese Haris Holić.

Delegaciju Turske islamske zajednice u Njemačkoj su činili Hüseyin Kar, predsjednik džematskog odbora Centralne džamije u Gelsenkirchenu i koordinator predsjednika džematskih odbora u regiji Gelsenkirchen-Bottorp i Erkan Sezer, potpredsjednik džematskog odbora Ahmet Jesevi džamije u Lemgu.

Turska islamska zajednica (DITIB) na teritoriji Njemačke je jedna od najbrojnijih vjerskih zajednica u Njemačkoj i u okviru nje djeluje i radi preko 950 džamija i džematskih odbora.

Tagovi