Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Novi Pazar Politika Sandžak Vijesti

NASILJE VUČIĆEVOG REŽIMA Godinu dana od “novopazarske savamale”

Share

U noći 22. na 23. februara 2020. godine, srušen je objekat u blizini Arap džamije u Novom Pazaru, a koji je  bio u sporu između Ramiza Dugopoljca i Zukorlićeve Islamske zajednice u Srbiji (IZuS).

Ovaj čin je označio potpunu suspenziju pravne države u Sandžaku

 

Najprije, u je pitanju suspenzija pravne države, zbog toga što je bilo kakvo rušenje ili izgradnja, a bez zakonima predviđene procedure krivično djelo.

Osim toga, riječ je o objektu pod sporom, gdje sve strane trebaju sačekati sudsku odluku.

Svaka radnja koja to ne uzima u obzir, znači urušavanje pravnog sistema i urušavanje reda.

 

Nije čudno što se Muamer Zukorlić uopšte usudio na takvo nasilje, jer je to uostalom praksa Vučićevog režima kojem pripada, pa se slučaj u medijima i javnosti nerijetko naziva “novopazarskom savamalom”, aludirajući na slučaj u beogradskoj ulici Hercegovačka iz 2016. u naselju Savamala.

 

Također i momenat koji IZuS ovdje zloupotrebljava je zaštita vakufa, a što je parola koju Muamer Zukorlić godinama koristi, dok istovremeno sam urušava upravo vakufe i vakufski sistem.

Da je zaista u pitanju briga prema vakufima, ovdje bi se sačekalo na sudsku presudu, a onda, ukoliko ista ne bi bila u skladu sa očekivanjima IZuS i ukoliko IZuS zaista ima dokaze da je vakufska imovina nekada uzurpirana, onda bi se tražilo obeštećenje od države koja je i uzurpirala vakufsku imovinu.

 

Ramiz Dugopoljac je naslijedio lokal, a koji je ranije kupljen od države, ni po jednom razlogu on ne može biti uzurpator.

To što Zukorlić tvrdi da je isti lokal prije svega toga otuđen od vakufa, a od strane države, u tom slučaju jedino logično i prihvatljivo rješenje je da se traži obeštećenje od onoga ko je otuđio vakuf, a onda da se ide po redu, prateći i vremensku hronologiju.

Prije svega, postavlja se pitanje da li je uopšte lokal ikada bio vakufski, jer je nakon zauzimanja puta u Salakovcu, postalo jasno kako je Muamer Zukorlić spreman i da izmisli takvo nešto.

Ukoliko jeste, tada bi država, tj. uzurpator, povratila sredstva koje je porodica Dugopoljac uložila i prilikom kupovine, a i godinama nakon toga.

 

No, jasno da je Zukorliću ponajmanje stalo do vakufa, te da je on zapravo poslušnik Beograda.