Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Sandžak Srbija Vijesti

Nakon slučaja sa duksevima: Skupština Srbije da usvoji Rezoluciju o osudi genocida

Share
Bošnjačko nacionalno vijeće pozdravlja osudu dijela javnosti očigledne promocije genocida u Srebrenici i to kroz prodaju proizvoda kojima se veliča najsvirepiji zločin na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.
Genocid u Srebrenici zauzima posebno mjesto u kolektivnom sjećanju bošnjačkog naroda te Bošnjačko nacionalno vijeće najoštrije osuđuje promociju i veličanje ovog stravičnog zločina.
Upravo u slučaju povlačenja spornih proizvoda smo vidjeli i važnost nezavisnih i demokratskih medija koji su i ukazali na ovaj problem, nakon što su se reklame za ovaj proizvod pojavile na društvenim mrežama.
Nadamo se da će uskoro reagovati i nadležno tužilaštvo koje sada pozivamo da što prije otvori predmet povodom ovog nemilog slučaja.
Nažalost svjesni smo i činjenice da je reakcija nekih državnih organa uslijedila nakon pritiska dijela demokratske javnosti te da je potrebno sistemsko i trajno rješenje za ovu pojavu.
Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici koju bi usvojila Narodna skupština Srbije je dobar način da se započne proces suočavanja sa prošlošću u Srbiji i otvori dijalog sa bošnjačkim narodom koji je I bio žrtva genocida.
Pozivamo državni vrh, prije svega Vladu, Narodnu skupštinu i predsjednika države da podrže usvajanje rezolucije o osudi genocida u Srebrenici, osude promociju i veličanje genocida u Srebrenici, promjene odnos države Srbije prema bošnjačkom narodu i time započnu proces obnove povjerenja Bošnjaka u institucije države u kojoj žive.
Bošnjačko nacionalno vijeće vjeruje da je jedino suočavanjem sa prošlošću moguće graditi sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost za generacije koje dolaze.