Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Nakon oslobođenja Džebraila, Alijev iznio uvjete mira: povlačenje i izvinjenje

Svijet

Nakon oslobođenja Džebraila, Alijev iznio uvjete mira: povlačenje i izvinjenje

Share

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev je na svom tviter nalogu u toku posljednja dva dana objavio niz slučajeva oslobađanja okupiranih mjesta, a od kojih je najznačajniji strateški bitan grad Džebrail.

Nakon toga, Alijev je objavio i oslobađanje Karhulua, Šokorbelija, Čerekena, Daškesana, Horovlua, Mahmudlua, Džaferabada, Juharija, Maralijanija i drugih.

U svom intervjuu za El-Arabiju, Alijev je oštro kritikovao francuskog premijera Emanuela Makrona, zahtijevajući njegovo izvinjenje zbog povezivanja “sirijskih islamista” sa Azerbejdžanom i najave da će oni biti regrutovani u ratu za oslobođenje Nagorno Karabaha.

Izvinjenje pak Armenije zbog izjave njenog premijera da je riječ o armenskim zemljama, kao i tačno precizirana agenda za povlačenje iz okupiranih područja, uvjet su za prekid rata, naveo je Alijev u ovom intervjuu.

Od rata i okupacije Nagorno Karabaha i sedam drugih azerbejdžanskih pokrajina početkom devdesetih, četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, naložile su povlačenje okupatorskih armenskih snaga, no to do danas nije urađeno.

Podsjećamo, ovog ljeta je Srbiju potresala afera prodaje oružja Armeniji, a što je znatno pogoršalo odnose ove dvije zemlje, koji su se smatrali prijateljskim duži niz godina.

Tagovi

Može vam se svideti