Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Tutin Vijesti

Mještani protiv vojnih vježbi na području Tutina

Share
Predsjednik Opštine Tutin Salih Hot, reagovao je na najavu srpske vojske vezano za vojne vježbe na području ove opštine.
 
On je istakao da je njegova reakcija u ime svih građana, čiji je predsjednik.
 
Srpski ministar Aleksandar Vulin je naime, gostujući u jutarnjem programu TV Pinka 21.09.2020., najavio da će svi “videti srpsku silu…kakva nije viđena od JNA”. Podsjećamo, JNA je u toku devedesetih na ovom području sprovodila organizirani državni teror, a za šta postoje i pravosnažne presude i na međunarodnim sudskim instancama.
 
Gospodin Hot je spomenuo nedavni incident i pad aviona kod Malog Zvornika, a što nije rijetkost kada je u pitanju srpska vojska posljednjih godina. Inače je ovdje riječ o vazduhoplovnoj vježbi.
 
Na koncu, gospodin Hot je apelovao na mještane da se pridržavaju svih mjera, a radi lične i opće sigurnosti.

Saopštenje, objavljeno na oficijelnoj facebook stranici Opštine Tutin, prenosimo u cjelosti:

U ime građana opštine Tutin čiji sam predsjednik, izražavam nezadovoljstvo, neslaganje i zabrinutost odlukom Vojske Srbije da od 1-og do 10-og oktobra izvede vojnu vježbu na Privremenom poligonu Pešter. Ističem da zbog toga što na ovom području žive Bošnjaci kao manjinski narod a zbog svih dešavanja iz bliske prošlosti,ovu vojnu aktivnost ne treba izvoditi na planiranoj lokaciji. Napominjem i da je kod mještana pešterskih sela još uvijek prisutan strah i nepovjerenje u vojsku zbog dešavanja iz devedesetih godina prošlog vijeka. Ovome treba dodati i uznemirenost i strah građana zbog čestih incidenata prilikom izvođenja vojnih aktivnosti, kao što je nedavni pad vojnog aviona u regionu Malog Zvornika. Mi smo kao lokalna uprava sa održavanjem ove vježbe od strane Vojske Srbije upoznati svega dva dana prije njenog otpočinjanja,što je kratak period za pripremu stanovništva za takve aktivnosti. Obzirom da ova vojna vježba započinje sutra,u ime tutinske lokalne samouprave pozivam mještane pešterskih sela da tokom njenog trajanja, do 10-og oktobra ne prilaze Poligonu obilježenom crvenim zastavicama i natpisima i ne izvode stoku na ispašu na tom području.Pozivam stanovništvo da se u cilju očuvanja bezbjednosti i života ljudi, strogo pridržava propisanih mjera. Ukoliko po završetku vježbe, nakon 10-og oktobra na tom području pronađu neekslodirana ubojna sredstva, mještani su dužni o tome odmah obavijestiti policiju. Napominjem da svu odgovornost za bezbijednost ljudi i imovine,kao i sve eventualne incidente tokom trajanja najavljene vojne vježbe snosi Vojska Srbije.
Predsjednik opštine Tutin
Salih Hot
https://www.facebook.com/opstinatutinofficial/posts/2836288823313633